web3-worldly-insanity-christian-wisdom-scott-olson-getty-images-north-america-afp.jpg

Svetské šialenstvo a kresťanská múdrosť pre mužov a ženy

225
Milko Kostovič
Štúdia

Vari sú ženy (a deti a muži) také nešťastné, pretože vedieme vojnu proti božskej múdrosti zakotvenej v našej ľudskosti?

Freud mal otázku: Po čom ženy túžia? Nemal na to jasnú odpoveď. Skúmanie titulkov z celého sveta a neformálne zhromaždenie indícii môžu viesť k vtipnej poznámke: Nech je to čokoľvek, tak to nemajú! 

Britská Národná zdravotná služba nedávno zverejnila štúdiu s niekoľkými pozoruhodnými zisteniami týkajúcimi sa zdravia a šťastia žien:

  • Po odchode na dôchodok sú ženy čoraz šťastnejšie a vo veku 85 rokov predbiehajú mužov.
  • 28 percent žien vo veku 16 až 24 rokov má pravdepodobnú poruchu duševného zdravia.
  • Je to takmer dvakrát viac ako u mužov v rovnakej vekovej kategórii. 
  • Iba 14 percent žien trpí závažnými duševnými chorobami vo veku 85+. 

Ak človek uverí populárnym americkým médiám, tak ženy budú šťastné (a jedine vtedy), ak budú mať lepší a bezplatný prístup k antikoncepcii a potratom, budú mať menej alebo žiadne deti, prístupnejšiu a bezplatnú starostlivosť o deti, lepšie platenú prácu vo vládou-zabezpečenom pracovnom prostredí vzdialené od rodiny a domova, a jednoduchšie rozvody. Mohli by sme odpovedať na takéto spoločné tvrdenia uskutočnením myšlienkového experimentu: premýšľajte o ženách, ktoré poznáte, používajúce antikoncepciu, ktoré potratili, majúce deti v detských centrách a pracujúce aspoň 40 hodín týždenne - koľko z nich by sa označilo za "šťastné, úspešné, prosperujúce"? Koľko poznáte žien, ktoré požiadali o rozvod uvádzajúc "manželskú nespokojnosť" a dnes sa považujú za "spokojné"? 

Môžeme tiež empiricky spochybniť populárne predpoklady o ceste žien k šťastiu. Priebežná štúdia austrálskej univerzity Edith Cowan zistila, že rodičia veľkých rodín (definovaných ako so štyrmi alebo viac detí) sú najšťastnejší, pričom respondenti hlásia väčšiu spokojnosť vo svojom živote.

Iba teraz som si vygooglil frázu: "Prečo sú ženy tak nešťastné?" a za 0,33 sekundy mi našlo viac než 75 000 000 stránok. Samozrejme, nemôžeme ich všetky prečítať. Napriek tomu sa môžeme začať pýtať na niektoré otázky. V Spojených štátoch existuje neobmedzený prístup k potratom už viac než 45 rokov, neobmedzený prístup k antikoncepcii už viac ako 50 rokov, pôrodnosť je už desaťročia na ústupe, viac žien je v pracovnom procese a má vyššie vzdelanie než kedykoľvek predtým - všetko sú to veci, ktoré podľa slušných a vážených ľudí nesporne predpovedajú ženské šťastie - a napriek tomu podľa väčšiny sú ženy nesmierne nešťastné. Prečo? Prečo sľúbené nenahraditeľné ingrediencie ženského šťastia nedokázali priniesť zaručené výsledky? 

V tejto sérii sa neskôr pozrieme na podrobnejšiu odpoveď na túto otázku (a navrhneme niekoľko riešení). Pre túto chvíľu začneme s pozorovaním prirodzeného zákona od Jamesa Kalba

Je úplne prirodzené, že sexuálne a feministické revolúcie spôsobili, že sú ženy nešťastné. Feminizmus oddeľuje ženy od rodiny a tak aj od sociálnej inštitúcie, ktorá im dáva absolútne ústredné miesto vo svete, v ktorom žijú. Rovnako oslabuje samotnú rodinu. Neviazané sexuálne roly a sexuálne štandardy znamenajú menšiu vzájomnú zodpovednosť medzi pohlaviami a potlačenie mužského ideálu vrátane koncepcií ochrany a cti. Prirodzeným výsledkom sú muži, na ktorých sa ženy nemôžu spoľahnúť, deti bez otcov a feminizovaná chudoba.

Prečo by to mali ženy chcieť? To, po čom väčšinou túžia, je manželstvo, ktoré funguje, ďalej podpora pri rodení a vychovávaní detí, a priaznivé prostredie pre tieto deti. O tieto veci prišli, ale sú údajne kompenzované právom podporovať seba a svoje deti tým, že prijímajú podriadené pozície v komerčných organizáciách, ktoré ich vnímajú ako jednorazové centrá zisku. Pri tejto pomoci dostávajú právo na potrat a bezplatnú antikoncepciu, právo, aby iní ľudia vychovali ich deti a sociálny štát, ktorý ich podporí v čase núdze. Prečo je výsledná situácia lepšia a dôstojnejšia ako postavenie manželky, matky a domácej pani? 

Kalbova analýza má zmysel vtedy, a len vtedy, ak ženy (a muži) majú (komplementárne) povahy, pričom ťažiskom je manželstvo, rodina a domov. Komplementárne povahy orientované na spoločné dobro, ako by nám povedali (lepší) filozofi, naznačujú inteligenciu za zjavne inteligentným dizajnom. Vari sú ženy (a deti a muži) také nešťastné, pretože vedieme vojnu proti božskej múdrosti zakotvenej v našej ľudskosti?

V čase, keď akademici naliehajú na mužov, aby vzali nebezpečné lieky, aby mohli "dojčiť", sa príčetní ľudia musia spýtať: "Nemôžeme sa zastaviť a prehodnotiť to, čo sme robili?" Zdravý rozum, dobrá veda a zdravá filozofia by odpovedali: "Áno!" Teológovia, pápeži a svätí by súhlasili. Čestné varovanie: Ak naozaj máme takúto konverzáciu, možno budeme musieť priznať, že naša kultúra bola omylom, chorá a škodlivá - pre každého - už veľmi dlho. No bez tejto konverzácie sa nepohneme. 

V ďalšom texte budem diskutovať o tom, ako genderová vojna zabíja mužov a mužnosť.  Až dovtedy sa budeme spolu modliť.