zeman-3.jpg

Zeman odsúdil pochody homosexuálov: “Nevidím dôvod organizovať pochody Prahou a ukazovať tam nahú pr*el”

347
Kultúra života

Miloš Zeman sa pripravuje na víkendové prezidentské voľby v Česku, ktoré by rád obhájil. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Frekvencia 1 v nedeľu povedal, že ak nepostúpi do druhého kola, nepodporí v ňom žiadneho zo svojich súperov. Nemajú podľa neho potrebné skúsenosti. Taktiež uviedol, že v prípade svojho opätovného zvolenia už neudelí podobnú milosť, ako bola tá pre Jiřího Kajínka odsúdeného za dvojnásobnú vraždu. Zeman dalej poznamenal, že nevidí dôvod na organizovanie veľkých protestov skupín LGBTI. Píše portál irozhlas.cz.

 

“Ak by som neuspel vo voľbách, čo sa môže pokojne stať, tak pretože nebudem mať koho si vybrať, tak v druhom kole nepôjdem voliť,” vyhlásil prezident Českej republiky s tým, že ostatní kandidáti s výnimkou expremiéra Mirka Topolánka a niekdajšieho veľvyslanca Pavla Fischera, nemajú politické skúsenosti. Ani Topolánek a Fischer však podľa Zemana politickej remeslo dobre neovládajú.

Zeman tiež päť dní pred voľbami nedal voličom odporúčania, pre koho hlasovať. “Voľte, koho chcete. Ale voľte na základe toho, akú prácu kandidáti odviedli pre Českú republiku. Čo je za nimi a nie, čo vám sľubujú,” uviedol.

V rozhovore tiež povedal, že v prípade udeľovania milostí by sa v ďalšom volebnom období obmedzil len na ľudí v ťažkej životnej situácii. Rovnaký sľub dával aj pred minulou voľbou, vlani však udelil milosť Kajínkovi. Prezident to zdôvodnil okrem iného tým, že už Kajínek strávil vo väzení 23 rokov. V rozhovore v nedeľu povedal, že ďalšiu takú milosť by neudelil.

Zeman v rozhovore kritizoval kampaň #MeToo, v ktorej ženy po celom svete upozorňovali na sexuálny nátlak, ktorému čelili. Zeman to označil za akciu “sufražetiek”, ktoré podľa neho trpia komplexom menejcennosti.

Prezident v rozhovore pre Frekvenciu 1 tiež použil vulgárne výrazy. “Ja naozaj nevidím dôvod, prečo organizovať pochody Prahou a ukazovať tam nahú pr*el,” povedal v súvislosti s každoročným pražským sprievodom gayov, lesieb a bisexuálov.