30835.jpg

Biskupi Slovenska pozývajú na konferenciu s kardinálom Müllerom

631
Kultúra života

“Aktuálne otázky ľudskej mravnosti” – je názov medzinárodnej konferencie, na ktorú pozýva 6. februára 2018 v Bratislave Konferencia biskupov Slovenska (KBS). Hlavným hosťom bude nemecký kardinál Gerhard Ludwig Müller, emeritný prefekt Kongregácie pre náuku viery. Sympózium sa uskutoční pri príležitosti 25. výročia encykliky sv. Jána Pavla II. Veritatis splendor o základných otázkach cirkevnej náuky o mravnosti.

 

Medzinárodnú konferenciu otvorí predseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský. Kardinál Müller bude hovoriť o obsahu, posolstve a výzvach encykliky Veritatis splendor. S témou “Svedomie a pravda” vystúpi profesor morálnej teológie Livio Melina, prezident Pápežského teologického inštitútu sv. Jána Pavla II. v Ríme. O “Mravnom konaní” bude hovoriť profesor filozofickej antropológie Stephan Kampowski z rovnakého inštitútu. Záverečná prednáška bude patriť rektorovi Kňazského seminára sv. Františka Xaverského v Badíne Jánovi Vígľašovi, ktorý priblíži tému “Vnútorné nezriadené skutky”. Pozvané osobnosti sa pokúsia odpovedať na viaceré aktuálne otázky ľudskej mravnosti. V rámci blokov bude priestor i pre diskusiu.

“V posledných desaťročiach pápeži ponúkli veriacim niekoľko výnimočných dokumentov, ktoré sa týkajú mravnosti. Význam encykliky Veritatis splendor sa ukázal aj v diskusiách na biskupských synodách o rodine a v apoštolskej exhortácii Amoris laetitia. Som presvedčený, že toto podujatie ponúkne cez výborných prednášajúcich priestor sa porozumenie aktuálnej diskusie v takých kľúčových témach ako je pravda, svedomie, či mravné konanie. Ľudia zvyčajne vedia, že sa majú správať mravne. Toto podujatie každému účastníkovi môže pomôcť chápať, čo to znamená v konkrétnostiach,” hovorí výkonný sekretár KBS, Anton Ziolkovský

Záujemcovia sa môžu prihlásiť TU prostredníctvom registračného formulára. Poplatok 10 eur je potrebné uhradiť do 31. januára 2018, je určený na úhradu občerstvenia a časti nákladov na konanie konferencie. Konferenciu organizuje Konferencia biskupov Slovenska v spolupráci s Rímskokatolíckou cyrilometodskou bohosloveckou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave. Uskutoční sa v jej Aule Benedikta XVI. Viac informácií je možné nájsť tu konferencie.kbs.sk.