Nemecký biskup žiada o debatu k žehnaniu homosexuálnych zväzkov

279
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Podpredseda Nemeckej konferencie biskupov vyzval na diskusiu o tom, či katolícki kňazi majú žehnať homosexuálnym zväzkom. 

"Zaujímam sa o fundamentálne otázky, ako sa ku sebe správame; hoci "manželstvo pre všetkých" sa jasne líši od cirkevnej koncepcie manželstva, je to dnes politická realita," povedal biskup Franz-Josef Bode z Osnabrucku.

"Musíme si položiť otázku, ako sa stretávame s tými, ktorí vytvárajú takéto vzťahy a tiež sú súčasťou Cirkvi, ako ich sprevádzame pastoračne a liturgicky."

Na jeseň sa v Nemecku uskutočnili prvé homosexuálne svadby po hlasovaní parlamentu z 30. júna, v ktorom sa umožnili úplné manželstvá rovnakého pohlavia. 

"Vzťahy rovnakého pohlavia sú v Cirkvi vo všeobecnosti klasifikované ako vážny hriech, ale musíme uvažovať, ako môžeme rozlišovať," povedal biskup Bode v rozhovore pre denník Neue Osnabrucker Zeitung z 10. januára.

"Nemali by sme byť spravodlivejší vzhľadom na to, že je tam veľa toho, čo je pozitívne, dobré a správne? Nemali by sme napríklad zvážiť požehnanie - niečo, čo by sa nezamieňalo so svadobným obradom?"

Podľa biskupa by Cirkev mala podrobnejšie diskutovať o zväzkoch rovnakého pohlavia a uznať, že "mlčanie a tabu" nič nezmenili. 

Kánony 1055-1057 Kódexu kánonického práva definujú manželstvo ako nerozlučné spojenie medzi mužom a ženou. 

Júnové hlasovanie umožňujúce manželstvá rovnakého pohlavia bolo odsúdené nemeckými vedúcimi predstaviteľmi Cirkvi, vrátane arcibiskupa Heinera Kocha z Berlína. Koch, ktorý je predsedom cirkevnej Komisie pre manželstvo a rodinu, vo vyhlásení uviedol, že spoločné súžitie osôb rovnakého pohlavia môže byt "zdôrazňované inými inštitucionálnymi úpravami".

S hlasovaním však súhlasila protestantská cirkev. Niektoré katolícke skupiny, vrátane organizácie We Are Church (My sme Cirkev), žiadajú, aby páry rovnakého pohlavia dostali cirkevné požehnanie. 

V máji 2015 nemecká cirkev upravila svoje pracovné predpisy, aby umožnila zamestnancom-laikom ponechať si svoje pracovné miesta po tom, ako sa rozviedli a znovu oženili bez anulovania alebo vytvorili homosexuálny zväzok. 

Biskup Bode vo svojom rozhovore tiež uviedol presvedčenie, že by sa mali vo väčšej miere využívať laickí "pastorační koordinátori", aby sa vykompenzoval nedostatok vysvätených duchovných.

Dodal, že ženy by mali prevziať "vedúce postavenie v cirkvách" a vyzval, aby Vatikánska komisia, ktorá v súčasnosti zvažuje ženské diakonky, rozšírila svoja činnosť. 

"Táto komisia do značnej miery skúma tradíciu, ale myslím si, že by sme nemali začať týmto," povedal podpredseda biskupskej konferencie. 

"Musíme si uvedomiť, že dnes ženy v Cirkvi robia veľa zodpovednej práce. Chcel by som vidieť rozhovor medzi odborníkmi a kompetentnými biskupmi - a čo najviac kontaktov so skupinou zaoberajúcou sa týmito otázkami v Ríme. O tejto otázke rozhodne v konečnom dôsledku rada alebo synoda."

Dvadsaťšesť krajín legalizovalo manželstvá rovnakého pohlavia.