Ziolkovský: Nie je možné akceptovať vnucovanie dogiem liberalizmu

524
Kultúra života

Anton Ziolkovský, sekretár Konferencie biskupov Slovenska, sa prostredníctvom sociálnych sietí pravidelne vyjadruje k dianiu doma i v zahraničí. Tento raz sa odmietavo vyjadril ku snahám niektorých krajín EÚ vnútiť krajinám strednej Európy vlastné predstavy o demokracii, zatiaľ čo Západ má sám so sebou veľké problémy v otázke kultúry či dodržiavania náboženských práv.

Európska komisia začala konať proti Poľsku, Maďarsku a Česku nedodržaniu kvót v súvislosti s utečeneckou krízou. Niektorí politici a komentátori sa netaja názorom, že by únia mala “zatočiť” s Poľskom a Maďarskom kvôli údajnému demokratickému deficitu. “Slovensko by v tejto situácii malo vyslať signál, že napriek ťažkostiam, ktoré môžu u susedov jestvovať, má záujem na prehlbujúcej integrácii postkomunistických krajín, ktoré sú členmi EÚ. Ak totiž je teraz niečo v našom životnom záujme, tak je to väčšia spolupráca krajín strednej a východnej Európy, najmä tých, ktoré sú členmi EÚ,” myslí si Sekretár Konferencie biskupov Slovenska.

V statuse tiež upozoťňuje, že “politici v západnej Európe by si mali uvedomiť, že formálne pravidlá o rovnosti členov EÚ bez praktických krokov nepôsobia úprimne.”

“Som presvedčený, že eventuálne opatrenia proti našim susedom a ich snaha o izoláciu samotnú EÚ neposilnia. A je veľmi pravdepodobné, že zvyšok regiónu, ktorý v súvislosti demokraciou môže mať iné predstavy o jej obsahu (čo vôbec nie je nelegitímne), v nejakom momente precitne a uvedomí si, že vnucovanie dogiem o demokracii z krajín, ktoré čelia kultúrnemu kolapsu (a navyše môžu ohrozovať naboženskú slobodu) v záujme pudu sebazáchovy, nie je možné len tak akceptovať.”