freespeech_shutterstock.jpg

Výskum: viac mladých podporuje skôr gay „manželstvá“ a transgenderizmus ako slobodu slova

495
Jakub Betinský
Štúdia

[autorka: Claire Chretienová]

 

Podľa výskumu, na ktorý poukázal The Economist, menej ako polovica celosvetovej mládeže vo veku 18-21 rokov si myslí, že by mali byť ľudia slobodní vyjadriť svoje nenásilné názory, ktoré sú urážlivé voči minoritám. 

Tieto údaje prišli od Nadácie Varkey a boli publikované vo februári 2017. Ukázalo sa, že takmer polovica svetovej mládeže podporuje slobodu slova, ale skoro dve tretiny sú za gay „manželstvá”.

 

Tento výskum kládol dve otázky ohľadne slobody slova: „Mali by mať ľudia právo na nenásilnú slobodu slova za všetkých okolností a to i vtedy, keď to, čo hovoria, môže urážať nejaké náboženstvo?“ a „Mali by mať ľudia právo na nenásilnú slobodu slova za všetkých okolností a to i vtedy, keď to, čo hovoria, môže urážať menšinové skupiny?“

 

Mladí ľudia vyjadrili viac podpory pre slobodu slova, ktorá je urážlivá voči náboženstvám ako pre tú, ktorá uráža minority.

 

Výskum tiež ukazuje, že 74% celosvetovej mládeže podporuje, aby mali jednotlivci identifikujúci sa ako transgender tie isté práva ako ostatní. Nezdá sa, že by sa výskum zaoberal tým, či veria v možnosť „zmeniť“ gender/rod.

 

Podobne tiež výskum hovorí o tom, že 66% celosvetovej mládeže si myslí, že „bezpečný potrat“ by mal byť legálny. Tento prieskum ale nedefinovať „bezpečný potrat“ alebo „potrat“.

 

Mladí Turci sa vyjadrili najviac v prospech slobody slova a to i vtedy, ak je ofenzívna voči náboženstvu alebo menšinovej skupine. Iba 46% mladých Britov a 48% mladých Nemcov si myslí, že urážlivá sloboda slova voči minoritám je v poriadku.

 

„Nedávne údaje z prieskumu posilnili názor, podľa ktorého si dnešná mládež osvojuje právo nebyť urazenými,“ hovorí The Economist.

 

Ľudia narodení začiatkom 21. storočia sú všeobecne považovaní za „Generáciu Z“; a o generácii pred nimi sa hovorí ako o „deťoch milénia“ [alebo ako o “Generácii X].

 

Výskum, ktorý urobila Victims of Communism Memorial Foundation [Nadácia na pamiatku obetí komunizmu], publikovaný v novembri, ukazuje, že viac amerických detí milénia (44%) by uprednostnilo žiť v socializme ako kapitalizme. 42% z nich povedalo, že by si vybrali kapitalistickú spoločnosť.

 

Iné štúdie ale popri zisteniach Nadácie Varkey naznačujú, že ľudia z Generácie Z sú „skupinou ľudí, ktorí sú fiškálne zodpovední, neznášajú tetovania a majú náklonnosť k republikánom“ a konzervatívci ich vnímajú ako „antitézu detí milénia“. Sú „individualistickými“ a „viac sociálne konzervatívni“ ako deti milénia a majú blízko „k Donaldovi Trumpovi v otázkach ako je národná bezpečnosť alebo vytváranie pracovných príležitostí“.