123-1.jpg

Sused pedofil? V Poľsku zverejnili zoznam sexuálnych delikventov s osobnými údajmi

605
Kultúra života

V Poľsku na Nový rok na internete zverejnili verejný register sexuálnych násilníkov. Sú v ňom údaje o usvedčených pedofiloch alebo páchateľoch obzvlášť závažných sexuálnych trestných činov. Do registra mali doteraz prístup iba súdy alebo organizácie zaoberajúce sa výchovou detí. Zákon, ktorý umožnil jeho vznik, začal platiť v októbri minulého roka. Správu priniesol portál iRozhlas.cz.

 

“Získali sme nástroj, ako zistiť či štvrť, kde bývame, je bezpečná. Ako zistiť, či nový sused, ktorý sa prisťahoval, nie je v skutočnosti pedofil, ktorého nedávno pustili z väzenia,” zdôvodnil vznik registra v televízii TVP námestník poľského ministra spravodlivosti Michal Woś.

Poliaci si na internete môžu nájsť meno a priezvisko násilníka, jeho fotografie, dátum a miesto narodenia a tiež to, kde aktuálne býva. V registri na stránkach poľského ministerstva spravodlivosti si môžete zistiť aj údaje o tom, za čo konkrétne bol vo väzení, vrátane toho kedy a kde trestný čin spáchal.

V registri je momentálne necelých 800 sexuálnych delikventov. Poľská sexuologická spoločnosť varuje, že zverejnenie tak podrobných údajov skomplikuje terapiu páchateľov a ľudí preto neuchráni.

Minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro ale tvrdí, že ochrana detí je dôležitejšia ako ochrana osobných údajov pedofilov. Ak sa niekto dopustí takéhoto zločinu, musí podľa neho počítať s tvrdými následkami a zostať pod trvalou kontrolou.

Cieľom vzniku registra bola prevencia. Podľa Ziobra sú niektoré prípady napríklad zneužívania detí natoľko drastické, že vyžadujú, aby úrady postavili dobro dieťaťa nad ochranu práv odsúdených pedofilov.

Zoznam, do ktorého sú zapísaní právoplatne odsúdení páchateľa sexuálnych trestných činov, má podľa ministerstva zabrániť tomu, aby títo ľudia po opustení väzenia znovu znásilňovali či sa dopúšťali podobných zločinov.

Pri nových prípadoch odsúdených bude o zápise do zoznamu rozhodovať súd pri vynášaní rozsudku.