35717.jpg

Trump: Teraz by sa nám zišlo to globálne otepľovanie

194
Kultúra života

Americký prezident Donald Trump opäť zosmiešnil problematiku propagandy globálneho otepľovania. Urobil tak v reakcii na súčasné mrazivé počasie na severovýchode USA.

 

“Na východe to môže byť NAJCHLADNEJŠÍ Silvester v histórii. Snáď by sme mohli využiť trochu toho starého, dobrého globálneho otepľovania, na boj proti ktorému mala naša krajina, na rozdiel od iných, platiť BILIÓNY DOLÁROV. Zababušte sa!” napísal Trump vo štvrtok večer na svojom twitterovom účte.

Severovýchod Spojených štátov sužujú už niekoľko dní teploty hlboko pod bodom mrazu a v najbližších dňoch majú podľa meteorológov ešte klesnúť. Napríklad v Chicagu bol v noci na piatok mínus 11 stupňov Celzia, no vietor znížil pocitovú teplotu až mínus 18 stupňov. V známom lyžiarskom stredisku Killington v štáte Vermont namerali mínus 25 stupňov, pocitová teplota bola o šesť stupňov nižšia.

Trumpov komentár vyvolal zväčša rozhorčené reakcie. “Počasie nie je to isté ako klíma. Prezident by mal byť schopný to pochopiť. Nie je to také ťažké,” napísala na Twitteri členka Snemovne reprezentantov za Demokratickú stranu Pramila Jayapalová.

“Verte tomu alebo nie, globálna zmena klímy je veľmi reálna, aj keď je momentálne mimo Trumpovej veže chladno. Aj vo svete je stále hlad, hoci ste si práve dali Bic Mac,” reagoval Jon Foley, riaditeľ Kalifornskej akadémie vied.