33290-1.jpg

Benedikt XVI. emeritnému prefektovi Müllerovi: Ty si bránil jasnú tradíciu viery

750
Kultúra života

„Kňaz a už vôbec biskup a kardinál  jednoducho nikdy nie je na odpočinku.“ Napísal to emeritný pápež Benedikt XVI. emeritnému prefektovi Kongregácie pre náuku viery, Gerhardovi L. Müllerovi, ako informovalo Rádio Vatikán.

 

Pozdravný list Benedikta sa poskytol pre slávnostnú knihu prípisov venovanú kardinálovi Müllerovi. Slávnostná kniha vznikla k 70. narodeninám kardinála Müllera 31. decembra a k 40. výročiu jeho kňazskej vysviacky. Príspevky na takmer 700 stranách sú od mnohých kardinálov ako Reinharda Marxa, Kurta Kocha, od arcibiskupa Luisa Ladariu a teológov Karla-Heinza Menkeho a Hanny-Barbary Gerl-Falkovitzovej. Kniha má názov „Trojjediný Boh. Kresťanská viery v sekulárnej ére.“

„Pápež Pavol VI. chcel, aby vyššie úrady vo Vatikáne sa udeľovali iba na päť rokov,“ píše Benedikt XVI. ďalej kardinálovi Müllerovi, „ale aj bez určitého úradu môžeš naďalej verejne slúžiť viere, ako kňaz a ako teológ.“

Benedikt XVI. vyjadruje ocenenie úradu, ktorý mali obaja – úradu prefekta Kongregácie pre náuku viery. „Tam sa k odbornej kompetencii musela pridať aj múdrosť, ktorá uznáva hranice iba toho naštudovaného.“ Müller sa v rokoch v Ríme usiloval o to, aby presne toto robil.

„Ty si bránil jasnú tradíciu viery, ale v zmysle pápeža Františka si hľadal pochopenie pre to, ako ju dnes možno žiť,“ uvádza Benedikt XVI. v liste.