kleins_2_800x500.jpg

V prípade oregonských pekárov rozhodol súd v prospech lesbičiek

529
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Apelačný súd odsúhlasil penalizáciu majiteľov pekárne v štáte Oregon, ktorí pred necelými piatimi rokmi odmietli upiecť tortu na ´svadbu´ osôb rovnakého pohlavia.

Majitelia odvtedy zatvorenej Gresham bakery (pekárne) – Aaron a Melissa Kleinovci – argumentovali tým, že štátny komisár pre prácu Brad Avakian porušil štátne a federálne zákony, keď ich núti zaplatiť 135.000 US dolárov lesbickému páru za újmu, ktorá im údajne vznikla následkom emocionálneho poškodenia.

Právnici Kleinovcov sa vyjadrili, že Štátny úrad práce a priemyslu porušil práva Kleinovcov ako umelcov na slobodu prejavu, právo na slobodu vierovyznania a ich práva ako obžalovanej strany v prebiehajúcom súdnom procese.

Oregonský apelačný súd však vyhlásil, že Kleinovcom sa nepodarilo dokázať štátom požadovaným spôsobom ich náboženské presvedčenie. Sudcovia objavili aj verejné vyhlásenie Avakiana, ktoré urobil ešte pred rozhodnutím prípadu, a v ktorom sa hovorí, že prípad sa nezakladá na nedostatku objektivity.

„Dnešný rozsudok vysiela silný signál, že Oregon zostáva otvorený pre všetkých“, vyhlásil Avakian vo svojom 62-stranovom odbornom posudku. Adam Gustafson, právny zástupca, ktorý riešil odvolanie Kleinovcov, neodpovedal na telefónny odkaz.

Rozhodnutie prichádza len niekoľko týždňov po tom, ako si Najvyšší súd USA vypočul argumenty v ostro sledovanom prípade pekára z Colorada, ktorý odmietol upiecť svadobnú tortu pre pár rovnakého pohlavia. Tento pekár, Jack Phillips, tvrdí, že v jeho prípade bol porušený Prvý dodatok Ústavy, ktorý mu, ako umelcovi, zaručuje slobodu prejavu. Ide o podobný prípad ako u Kleinovcov.

Oregonský súd sa vyjadril, že argument Kleinovcov, že ich torty predstavujú ich umelecké vyjadrenie, síce „oprávňuje na to, aby ho brali vážne“, avšak nestačí ako dôkaz pre týchto pekárov, ktorí tvrdia, že ich torty sú umelecké diela – musia dokázať, že aj iní ľudia vnímajú ich výtvory podobne ako sochy alebo maľby.   

„Hoci akceptujeme, že Kleinovci vytvárajú každú svadobnú tortu podľa vlastného estetického návrhu, nedokázali, že aj iní ľudia, ktorí si u nich kupovali svadobné torty, vnímali ich kreácie skôr ako ´umelecké dielo´, než ako potravinu“, hovorí sa v odbornom posudku.

Štát penalizoval pekárov po tom, ako rozhodol, že porušili oregonský zákon z roku 2007 o ochrane práv gayov, lesbičiek, bisexuálov a transgenderov v zamestnaní, bývaní a vo verejných službách. Zákon poskytuje výnimku pre náboženské organizácie, avšak súkromným podnikateľom nedovoľuje diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie.

Všetko sa to začalo v januári 2013, keď Rachel Bowman-Cryerová prišla so svojou matkou do predmestskej pekárne v Portlande. Stretli sa s Aaronom Kleinom, ktorý si pýtal údaje o dátume slávnosti a mená nevesty a ženícha.

Keď sa dozvedel, že žiadny ženích nebude, len ďalšia „nevesta“, povedal že ľutuje, ale že ich pekáreň nepečie torty na ´svadby´ osôb rovnakého pohlavia. Podľa dokumentov z prípadu, Rachel odišla s matkou z obchodu, avšak neskôr sa tam vrátili. Rachel plakala v aute a matka si išla ešte raz pohovoriť s Kleinom. Povedala mu, že aj ona kedysi zmýšľala rovnako ako on, no „jej postoj k pravde sa zmenil“, keď mala dve gay deti. Klein jej odpovedal citáciou z Knihy Levitikus: „Nesmieš pohlavne obcovať s mužom tak, ako sa pohlavne obcuje so ženou. To by bola ohavnosť!“ 

Rachel a Laurel Bowman-Cryerové si pochvaľovali rozsudok, ktorý vo vyhlásení uviedol ich právny zástupca: „Nezáleží na tom, akí ste sa narodili alebo koho milujete. Všetci sme si pred zákonom rovní a s každým by sa malo rovnako zaobchádzať.“