Prieskumníci tvrdia, že objavili Noemovu archu z biblickej Knihy Genezis

1,036
Zuzana Smatanová
AltKAT

Foto: Celkový pohľad na miesto na vrchu Ararat, na ktorom sa údajne nachádza Noemova archa

Podľa informácií týždenníka Nation sa viac ako 100 medzinárodných prieskumníkov nedávno zišlo na trojdňovom sympóziu za účelom prediskutovania nového dôkazu, že biblická archa z Knihy Genezis pristála na vrchu Ararat v Turecku. Jeden z „dobyvateľov archy“ je obzvlášť presvedčený, že konečne objavil to pravé miesto, kde archa spočíva.

„Výsledky svojich nálezov uverejním v knihách, rôznych publikáciách a časopisoch, teraz je však ešte príliš skoro hovoriť o tom, čo nájdeme a zistíme. Akonáhle však celá vedecká obec uzná, že na vrchu Ararat ide skutočne o Noemovu archu, sprístupníme tento objav verejnosti“, uviedol pre Nation Raul Esperante z Geoscience Research Institute. 

Nation ďalej uvádza, že evanjelickí čínski a tureckí prieskumníci v roku 2010 našli drevené pozostatky z „arche podobnej“ konštrukcie na takmer 4000 metrov vysokom vrchu Agri, najvyššom vrchu Turecka. Výskumníci skonštatovali, že uhlíková metóda určovania veku odhalila, že drevo je staré asi 4800 rokov, čo ho reálne umiestňuje do rovnakého historického obdobia, v ktorom sa podľa všetkého začala Potopa sveta. Esperante následne požiadal o fondy, aby mohol pokračovať v tomto výskume.

                                                                a rocky beach: <span style="font-size:13px;">One "ark hunter" in particular believe he&rsquo;s found the ark&rsquo;s final resting place.</span>

© Provided by IBT Media (UK) Jeden z „dobyvateľov archy“ je obzvlášť presvedčený, že konečne objavil to pravé miesto, kde archa spočíva.

 

Kniha Genezis zaznamenáva, že archa, po ústupe Potopy sveta po 150 dňoch, pristála na vrchu Ararat, čo zodpovedá vrchu Agri. 

„Od 19. storočia až podnes tvrdilo už veľa prieskumníkov, že v okolí vrchu Ararat objavili Noemovu archu. Takmer vždy však išlo o biblistov, lipnúcich na doslovnom preklade, ktorí sú presvedčení o stopercentnej pravdivosti Biblie. K výskumu teda určite nepristupujú z neutrálnej vedeckej perspektívy“, pre týždenník Newsweek sa vyjadril cez mail Brent Landau, biblický vedec z University of Texas v Austine, ktorý sa nepripája k nedávnemu nálezu.

Geoscience Research Institute nie je nezávislou inštitúciou; sponzoruje ju cirkev adventistov siedmeho dňa. Esperante do uzávierky neodpovedal na našu žiadosť o komentár. 

Z pochopiteľných dôvodov je sporné, či k Potope sveta vôbec došlo. Existujú však dôkazy, ktoré akceptujú náboženskí aj svetskí vedci (vrátane Landaua) o tom, že k takej udalosti mohlo dôjsť, aj keď časové hľadisko sa trochu líši od Knihy Genezis. Napriek tomu sa mnohým ľuďom, pátrajúcim po arche zdá, že ju našli, a dôkazy ich už veľmi nepriťahujú.

Objav z roku 2010 bol podľa NBC odhalený ako podvod. V tom čase Christian Science Monitor citoval aj istého evanjelického vedca (bývalého člena prieskumnej skupiny, stojacej za údajným objavom), ktorý uviedol, že „bol presvedčený, že náležitá analýza môže ukázať, že išlo o podvod“. Esperante, a mnohí jemu podobní, si však myslia niečo iné.

„Zo všetkých predchádzajúcich tvrdení, že bola objavená Noemova archa, sa vykľul podvod – či už s drevenými trámami alebo inými artefaktami, ktoré tam umiestnili samotní ´objavitelia´, alebo s prírodnými zoskupeniami skál, ktoré vyzerali ako gigantická loď“, napísal Landau do Newsweeku. A dodáva: „Som viac-menej presvedčený, že aj toto súčasné tvrdenie sa zvrtne na čosi podobné.“