svadba-nevesty-uganda-polygamia-mnohozenstvo.jpg

Jedna svadba, jeden ženích, tri nevesty

653
Kultúra smrti

50-ročný mladoženáč  z Ugandy sa naraz oženil s troma manželkami. Mohamed Semanda, podnikateľ z predmestia Kampaly, povedal, že pre takúto svadbu sa rozhodol pre nedostatok finančných prostriedkov a spokojne dodal, že mladuchy na seba nežiarlia.

Dve z troch Semandových mladomanželiek sú sestry: 48-ročná Salma Naluvuge a 27-ročná Džameo. Treťou manželkou sa stala 24-ročná Mastulah.

Salma Naluvuge v šote televízie NTC Uganda so šťastným úsmevom na tvári „svojho“ trojženícha Mohameda Semandu pochválila: “Nikdy nás nebije bez dobrého dôvodu.” Len dobré slová má pre trojmuža aj jedna z mladších manželiek: “Sme potešené, že si nás zobral naraz. Je to fér.”

V záberoch ugandskej televízie svoj názor vyjadrila aj nadšená, temperamentne tancujúca a nakoniec aj ujúkajúca žena, jeden z mnohých svedkov tejto svadby: “Je to po prvýkrát, čo vidím takúto svadbu!”  Nie preto, že by pre islam bolo mnohoženstvo cudzie, ale preto, že obyčajne si mohamedáni svoje ženy neberú naraz.

Mohamed Semanda, podnikateľ z predmestia Kampaly, si je istý čistou motiváciou mladúch pri vydaji za neho: “Nevzali si ma pre bohatstvo. Ony vedia, že zarábam málo.” Mladomanžel však zároveň sľúbil, že “bude pracovať tvrdšie” a urobí všetko preto, aby Salma Naluvuge, Džameo aj Mastulah uživil. Priamo po svadbe jeden ženích a tri nevesty odišli spolu na pláž.

99% Slovákov nebude nariekať, že asymetrické kvarteto mladomanželov neodišlo na medový mesiac, či dokonca na medové doživotie ďaleko na sever, aby „kultúrne obohacovali“ Európu, čo však už predtým za podpory politikov „štandardných strán“ urobili milióny ich súvercov.

Vladimír Mohorita