Zadrzali-za-Femen2.jpg

Vo Vatikáne polícia zadržala ukrajinskú novinárku, ktorá nakrúcala kritickú reportáž o vyčíňaní Femen a… vyzliekla ju donaha

544
Neutral

Včera polícia vo Vatikáne zadržala polonahú bláznivú aktivistku ukrajinskej skupiny Femen, ktorá sa vyšplhala na Betlehem vyobrazujúci Svätú rodinu pri narodení Ježiša a snažila sa vytrhnúť sošku Ježiška z jasličiek.

Svoju akciu vykonávala pre ukrajinskú skupinu Femen v tradičnej „uniforme“ – hore bez. Pritom vykrikovala heslá proti katolíckej cirkvi, ktorá zakazuje potraty. Príslušníci polície reagovali bleskovo a dosť rýchlo spútali bláznivú aktivistku, ktorá začala vrieskať, akoby ju rezali na kusy…

O minútu však polícia zadržala a odviedla aj ďalšiu Ukrajinku: novinárku populárneho denníka Strana (Krajina) Anastasiu Tovtovú, ktorá práve nakrúcala kritickú reportáž o tejto akcii Femen. Je zaujímavé, že stručný komentár aj video ešte stihla poslať do redakcie a hneď na to ju spacifikovali policajti.

Televízna stanica Euronews zverejnila video tejto epizódy, ako vyčíňala ukrajinská feministka a v závere sú aj zábery svedčiace, ako policajt odvádza preč aj ukrajinskú novinárku. Čím sa vlastne previnila? Nad touto otázkou si lámali hlavy jej kolegovia v redakcii. Po tejto epizóde sa s ňou nemohli spojiť telefonicky a ani na internete. Znervóznela aj celá jej rodina. Tiež sa jej snažili dovolať, ale novinárka neodpovedala. Vedenie denníka Strana sa oficiálne obrátilo za vysvetleniami na taliansku políciu.

Medzitým sa kolegom Anastasie Tovtovej podarilo zistiť, kto bol „hrdinom akcie“ na námestí vo Vatikáne. Bola to ukrajinská aktivistka skupiny Femen Alisa Vinogradovová (má prezývku Alisa – Ohník), ktorú si mnohí mohli zapamätať po podobnej jej akcii, keď podpaľovala hračky – medvedíkov symbolizujúcich Petra Porošenka pred kyjevským obchodným domom Roshen, ktorého majiteľom je ukrajinský prezident.

Dnes ráno sa novinárka Anastasia Tovtová predsa vrátila domov, znechutená a rozhorčená. Vyše 13 hodín mala vypnutý mobil a príbuzní a kolegovia nevedeli, čo je s ňou. Toľko času strávila na policajnej stanice v Ríme. Policajti ju priviezli na letisko. Ukrajinskú novinárku, jemne povedané, vypoklonkovali z Talianska. Za to, že nakrúcala reportáž o vyčíňaní bláznivej aktivistky zo skupiny Femen. Ale v tej reportáži ju nemienila vychvaľovať, naopak kritizovala Femen. Nič to, Taliani ju asi nepochopili a vyhodili z krajiny…

Hneď po návrate Anastasia Tovtová pre ukrajinské médiá porozprávala, čo zažila v „demokratickom Taliansku“… Prízvukovala, že bola šokovaná správaním sa polície. “Zadržali ma o 10.30. hod. Oficiálnu verziu zatknutia mi nik nepovedal. Niekoľkokrát som sa na to pýtala, nakoniec jeden z policajtov sa náhodou preriekol, že ma zatkli za to, že som nakrúcala akciu aktivistky zo skupiny Femen. Zobrali mi všetko: obidva mobily a notebook. Povedali, že to všetko vrátia až prostredníctvom môjho advokáta. Nechcem si ani spomínať, čo mi robili na policajnej stanici – v demokratickom štáte! Prehľadali ma, vyzliekli ma donaha! Bolo to strašne ponižujúce. Aký mali dôvod?! Vysvetlili, že hľadajú zbrane a drogy. U mňa?!  Už som si nevedela vysvetliť, kto je z nás blázon… Vzali mi odtlačky prstov, správali sa ku mne ako k teroristke. Pritom nemali žiaden dôvod! Priviezli ma na letisko a vyhodili ma von z krajiny. Ešteže na letisku mi cudzí ľudia dovolili zavolať z ich mobilu domov a povedať, že som nažive. Bolo to hrozné, bola to nočná mora,” zdôraznila Anastasia Tovtová.

Redakcia populárneho ukrajinského denníka Strana (Krajina) hneď po zatknutí svojej redaktorky vydala oficiálne vyhlásenie, že nie je a ani nikdy nebola členkou skupiny Femen a preto je šokovaná správaním sa talianskej polície. Kolegovia čakali na letisku Anastasiu Tovtovú, ktorá povedala, že je šťastná, že už má všetko za sebou a dodala, že tak skoro nebude mať chuť zasa navštíviť Taliansko.

Eugen Rusnák