kim_davis_visit.jpg

Pápež František kritizoval tých, ktorých prepustil: "Nesprávne sa označujú za mučeníkov"

366
Milko Kostovič
Neutral

Pápež František v minuloročnej správe Kúrii kritizoval vatikánskych predstaviteľov, ktorí boli prepustení z kľúčových pozícií podľa Františka za to, že zradili jeho dôveru.

"Hovorím o osobách, ktoré boli starostlivo vybrané, aby telu a reforme dodali viacej energie, no -  nedokázali porozumieť vznešenému charakteru svojej zodpovednosti - nechali sa skorumpovať ambíciami či nafúkanosťou. Následne, keď boli v tichosti odstavení, tak sa nesprávne označujú za mučeníkov systému, "pápeža ktorý je držaný v nevedomosti", "starých štruktúr"..., radšej ako by mali recitovať mea culpa," povedal pápež.

Pápež František nemenoval tých, o ktorých si myslel, že boli skorumpovaní v rímskej kúrii - správny orgán, ktorý usmerňuje fungovanie Vatikánu a širšej Katolíckej cirkvi. 

Od Františkovho zvolenia v roku 2013 došlo vo Vatikáne k množstvu znepokojujúcich prepustení na vysokých pozíciách. Patrí sem napr. kardinál Raymond Burke, ktorý bol prepustený z pozície prefekta Najvyššieho tribunálu apoštolskej signatúry -  najvyššieho súdu Katolíckej cirkvi; kardinál Gerhard Müller z miesta vedúceho Kongregácie pre náuku viery; traja kňazi pracujúci pre túto Kongregáciu; generálny audítor Vatikánskej banky, Libero Milone; a zástupca riaditeľa Vatikánskej banky, Giulio Mattietti.

Počas svojho vystúpenia pápež povedal, že v Kúrii sa stále nachádzajú osoby, ktoré nie sú na "správnej ceste".

"Okrem týchto [odstavených ľudí], sú tu iní, ktorí tam stále pracujú, ktorí majú všetok čas sveta na to, aby sa vrátili na správnu cestu, v nádeji, že nájdu v trpezlivosti Cirkvi príležitosť na obrátenie a nie na osobný prospech," povedal František.

Vyzval Kúriu, aby prekonala to, čo nazval "sprisahaneckým myslením".

"Toto je veľmi dôležité na prekonanie toho nevyrovnaného a skazeného sprisahaneckého myslenia a malých skupiniek, ktoré v skutočnosti predstavujú - napriek svojím seba-ospravedlneniam a dobrým úmyslom - rakovinu vedúcu k sebectvu, ktoré presakuje do orgánov Cirkvi a najmä do tých, kde pracujú," povedal.

Svätý Otec uistil svoje publikum, že títo karieristi sú medzi nimi minoritou. Uviedol, že jeho poznámky "žiadnym spôsobom neprehliadajú prevažnú väčšinu veriacich, ktorí tam pracujú s chvályhodnou angažovanosťou, vernosťou, kompetenciou, oddanosťou a veľkou posvätnosťou."

Vo svojich sezónnych prejavoch pápež František pripomenul Kúrii, Vatikánskej štátnej správe, ktorá zamestnáva klerikov i laikov, že vykonávajú funkciu "diakona" alebo "služobníka".

Pápež to spomenul pri rozhovore s otcami a hlavami Východných katolíckych cirkví, a opísal pápežstvo ako "diakonálny primát," vyjadrenie, ktoré mu pripomína "Servus servorum Dei" (Služobník služobníkov Božích)."

"Podobný diakonálny prístup by mal charakterizovať všetkých, ktorí rôznymi spôsobmi pracujú v kontexte rímskej Kúrie," povedal František.

Počas svojho pontifikátu pápež František využíva svoje každoročné vianočné posolstvá Kúrie ako príležitosť na predstavenie svojej vízie, zatiaľ čo kritizuje nemenovaných oponentov. V roku 2014 zverejnil 15 "neduhov", ktoré postihli vatikánsku byrokraciu. V roku 2015 hovoril o "chorobách", ktoré dopadli na Rímsku kúriu. V roku 2016 hovoril o "škodlivom odpore" voči jeho reformám.