pexels-photo-96612.jpeg

Sieť čínskych kamier vypátrala unikajúceho reportéra BBC do siedmich minút

354
Kultúra smrti

Reportér BBC John Sudworth nedávno nazrel za oponu najväčšieho pozorovacieho systému na svete. V hlavnej úlohe je viac ako 170 miliónov čínskych kamier s uzavretým televíznym okruhom (CCTV). Cvičenie skončilo predvídateľným spôsobom: Sudworth bol spozorovaný a zadržaný približne do siedmich minút.

 

Až 170 miliónov CCTV kamier v Číne je impozantné číslo. Vláda plánuje pridať ďalších 400 miliónov kamier v najbližších rokoch, čím sa niektorí odvolávajú na Orwellovu víziu 1984.

Čínski predstavitelia zároveň tvrdia, že kamery (a ich príslušný softvér) dokážu identifikovať tváre a porovnávať ich s identifikačnými dokumentami, priateľmi, rodinou a kolegami. Kamery dokonca dokážu rozoznať, aké auto podozrivý šoféruje a dokážu prečítať jeho poznávaciu značku. Dokážu odhadnúť vek, etnicitu a pohlavie. A možno ešte prekvapujúce, všetky tieto informácie ukladajú až týždeň.

V teste bol reportér označený za podozrivú osobu a snažil sa čo najdlhšie vyhýbať zadržaniu. Test sa odohral v štvormiliónovej metropole Kuej-jang, píše český spravodajský portál lidovky.cz. Po tom, čo bola do systému zadaná jeho podoba, ho kamery bleskurýchlo zachytili a následne bol obkľúčený a zadržaný príslušníkmi tamojšej polície.

Pre Číňanov je tento scenár realitou. Pre ostatných z nás je to len ukážka toho, čo nás čaká.