The_last_downer.jpg

Hnus v holandskej TV: mužovi s Downovým syndrómom je vypočítaná jeho "cena" - 48 000 €

519
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Pro-life líderka ostro skritizovala Holandskú prieskumnú organizáciu, ktorá v podstate označila cenovkou životy ľudí s Downovým syndrómom.

Africká pro-life líderka Obianuju Ekeochová sledovala holandský videoklip, v ktorom mužovi, postihnutému  chromozomálnou abnormalitou spôsobujúcou Downov syndróm, oznámili, aké veľké finančné bremeno predstavuje jeho život pre spoločnosť, ktorej týmto odčerpáva doláre, určené pre zdravotnú starostlivosť. 

Videoklip bol súčasťou TV seriálu pod názvom „Posledný downer“, ktorý začal v marci minulého roku. Ukázalo sa, že seriál produkuje istá kresťanská skupina, ktorá chcela týmto vyprovokovať debatu o „hodnote“ ľudí s Downovým syndrómom. V jednej epizóde požiadali Holandský národný inštitút verejného zdravia a životného prostredia (RIVM), inštitút, ktorého prieskumy pomáhajú formovať politiku vlády, aby urobil kalkuláciu nákladov na takýchto ľudí, ktoré musí znášať spoločnosť. Videoklip zvýraznil ukážku tejto kalkulácie.

Začína moderátor: „RIVM vykalkuloval, čo stojí starostlivosť o downera.“

Lany Slobbe z RIVM sa pýta Downovým syndrómom postihnutého Sjoerda priamo pred kamerou, či chce vedieť, koľko peňazí stojí spoločnosť starostlivosť o niekoho s Downovým syndrómom.

„Isteže to chcem vedieť“, odpovie Sjoerd.

                                                             Image

Downovým syndrómom postihnutý Sjoerd zo seriálu „Posledný downer“: „Toto som nečakal.“

 

Lany Slobbe píše na tabuľu stĺpce vysokých čísiel a hovorí: „Približne 48.000 eur ročne.“

Očividne zaskočený Sjoerd zareaguje: „Wow.“

Moderátor sa potom pýta, koľko stojí v porovnaní s ním „normálny človek“.

Odpoveď znie: „5.000 eur „na osobu“ ročne.“

Moderátor pokračuje otázkou, či sú downeri najnákladnejším bremenom pre spočnosť.

Slobbe tvrdí, že náklady na „downerov“ sú porovnateľné s nákladmi na ľudí, vyžadujúcich nepretržitú domácu starostlivosť, a so staršími pacientmi s „demenciou“, ktorí si vyžadujú ústavnú starostlivosť „24 hodín denne 7 dní v týždni“. Je to oveľa drahšie, než keď vám lekár predpíše len tabletky.

 

Ekeochová tweetuje:

„Tento videoklip mi zlomil srdce. Sympatickému mužovi, ktorý má Downov syndróm, priamo do očí povedali akú má cenu, koľko zaňho platí spoločnosť a aký je pre ňu „drahý“. Prečo Holandský národný inštitút verejného zdravia priliepa cenovky na ľudský život?“

Priliepanie cenoviek na ľudí s genetickými abnormalitami tak, že sa cítia ako veľké bremeno, bez ktorého by bolo spoločnosti lepšie, nie je nič nové. Civilizovaný svet bol ohromený z toho, ako mohol pred niekoľkými desaťročiami priemerný Nemec tolerovať alebo ignorovať nacistický holocaust. „Konečné riešenie“ však tiež začalo len názorom, že existuje niečo, ako napríklad „ľudský život, ktorý nemá cenu žiť“.

Nemecká propaganda bola vo filmoch, novinách a na verejných plagátoch. Matematické testy na stredné školy obsahovali „príklady“ o nákladoch na starostlivosť a rehabilitáciu pre chorých a telesne postihnutých. Jedno zadanie napríklad znelo takto: Koľko nových bytových jednotiek by sa mohlo postaviť, a koľko mladomanželských pôžičiek by sa mohlo poskytnúť za sumu peňazí, ktorú musí štát vynaložiť na starostlivosť o „telesne postihnutých, kriminálnikov a duševne chorých ľudí“?

Veľa ľudí reagovalo na klip, podobne ako Ekeochová, s pobúrením, rozhorčene a znechutene. Profesor z Princeton University Robert P. George poukázal na to, že videoklip o tom, ako spomínaný inštitút oceňuje ľudskú bytosť, rozmetal všetko, proti čomu Holanďania bojovali v Druhej svetovej vojne.

Aj veľa iných ľudí bolo rovnako rozhorčených „oceňovaním“ ľudí, do ktorého sa pustil tento holandský inštitút. Jeff Jackson jr. odpovedá na Ekeochovej tweet:

„Toto je od základov čistý darwinizmus. Máme nejakú hodnotu len vtedy, ak nie sme pre spoločnosť príliš drahí kvôli svojmu veku alebo postihnutiu. Ja sám som autista, a takýto prístup ma rozčuľuje a zároveň desí.“

Jackson na záver dodáva svoj, zrejme opodstatnený predpoklad, že Holandský národný inštitút verejného zdravia „obhajuje aj asistované samovraždy“.

Krátke video, ktoré ukazuje celú časť "výpočtu" nájdete v pôvodnom zdroji.