640px-Chamath_Palihapitiya_TechCrunch_Disrupt.jpg

Bývalý šéf Facebooku: Neuvedomujete si to, ale ste programovaní

669
Kultúra smrti

Nenechajte si ujsť aj Ex-prezident Facebooku priznáva, že jeho princípom je "zneužívanie" ľudskej psychiky

Bývalý viceprezident Facebooku pre rast používateľskej komunity Chamath Palihapitiya sa počas prejavu na Standforskej univerzite vyjadril, že sociálne médiá ničia základy fungovania spoločnosti a ľudia by si od nich mali dať pauzu

Hoci Palihapitiya vystúpil na známej univerzite ešte v októbri, pozornosť médií sa mu dostala ešte len teraz. Zaradil sa tak k ďalším bývalým funkcionárom Facebooku, ktorí v poslednej dobe verejne kritizovali svojho predchádzajúceho zamestnávateľa, píše portál Českej televízie.

Antonio García Martínez, bývalý produktový manažér najväčšej sociálnej siete, tvrdí, že Facebook klame o svojej schopnosti ovplyvňovať používateľov prostredníctvom nazbieraných dát. Sean Parker, jeden zo zakladateľov spoločnosti, zasa uviedol, že sociálna sieť ťaží z psychologických slabín človeka.

“Myslím, že sme všetci v kútiku duše vedeli, že sa môže stať niečo zlé, aj keď sme si nahovárali, že asi žiadne naozaj zlé nechcené následky nebudú,” tvrdí o začiatkoch Facebooku Palihapitiya, ktorý v súčasnosti pôsobí ako riaditeľ investičnej spoločnosti Social Capital.

“Staviame svoje životy na tomto získanom zmysle pre dokonalosť, pretože sme v týchto krátkodobých signáloch – srdciach, lajkoch, palcoch – odmeňovaní – a pletieme si to s hodnotami a s pravdami. A namiesto toho je to falošná, krehká krátkodobá popularita, ktorá nás necháva, pripusťme si – prázdnych a ešte prázdnejších než predtým. To nás potom privádza do začarovaného kruhu, kde fungujeme na báze, Čo teraz musím urobiť, aby som ju získal späť?” Zaznelo v prejave na univerzite.

Palihapitiya sa vyjadril aj k aktuálnemu problému o údajnom ruskom ovplyvňovaním na sociálnych sieťach pred americkými prezidentskými voľbami. “Žiadna občianska debata, žiadna spolupráca: dezinformácie a nepravdy. Je to globálny problém,” povedal Palihapitiya a ako príklad uviedol májový incident z Indie. Falošné správy o únosoch, ktoré sa šírili prostredníctvom aplikácie WhatsApp skončili lynčovaním nevinných ľudí. Palihapitiya sa ale obáva, že manipulácia je možná v oveľa väčšom meradle.

“Neuvedomujete si to, ale ste programovaní,” dodal bývalý manažér Facebooku pôvodom zo Srí Lanky, ktorý v spoločnosti pôsobil od roku 2007 do roku 2011. Sám vraj používanie Facebooku obmedzil na najmenšiu možnú mieru a jeho deti “nemajú dovolené tie sra*ky používať”. Palihapitiya na konci prejavu vyzval verejnosť, aby si od sociálnych médií dala “poriadnu pauzu”.

6 spôsobov, ako sociálne siete ovplyvňujú súčasné rodičovstvo

Porovnávanie

Všetci používatelia sociálnych sietí sa snažia ukázať v tom najlepšom svete. Je jednoduché preto žiť v domnienke, že deti vašich rovesníkov sú úžasne vychované, múdre a poslušné. No skutočnosť môže byť diametrálne odlišná, píše iDnes.

Chválenie sa

Sociálne siete sú vo svojej podstate obrovským albumom krásnych, alebo aspoň veľmi dobre či vtipne vyzerajúcich momentov. Či už si to chceme alebo nechceme priznať, zverejnením fotky sa niekedy vlastne chválime – pozrite, aké krásne je moje dieťa, aké je bystré, akí sme všetci šťastní.

Túžba po ocenení a sláve

Rodičia svojim deťom idú vždy príkladom. Aj v takých veciach, ako je množstvo času strávené na smartfóne, počte zdieľaní príspevok na sociálnych sieťach, ale napríklad aj v hlade po on-line uznaní a oceneniach v podobe lajkov, komentárov a podobne.

Prehnané zdieľanie

Mnoho rodičov si neuvedomuje, že nie každá fotka, každý status alebo každá životná situácia musia okamžite putovať na svet. Mnohé veci sa dajú veľmi rýchlo a jednoducho zneužiť.

Digitálna stopa

Čokoľvek sa na internete objaví, to tam zostane poriadne dlho. Je preto veľmi dôležité rozhodovať sa, o čo sa naozaj chcem podeliť so svetom. Mnoho rodičov je na sociálnych sieťach tak aktívnych, že má ich dieťa on-line stovky fotiek a množstvo informácií o sebe skôr, než je vôbec schopné to pochopiť a súhlasiť s tým.

Požierač času

Hoci sa môže zdať, že na sociálnych sieťach trávime len pár minút denne, v skutočnosti sa toto číslo môže nabaľovať oveľa viac, ako si to uvedomujeme. Pritom sa všetci stále sťažujeme na nedostatok času.