bis.jpg

“Dovolenky na znásilnenie detí”: Austrália ako prvá zakázala pedofilom opustiť krajinu bez povolenia

227
Kultúra života

Austrália ako prvá vyšla so zákonom zakazujúcim osobám usvedčeným zo zneužívania detí vycestovať z krajiny bez povolenia orgánov činných v trestnom konaní. Zákon už bol aplikovaný aj v praxi

“Austrália má až 20 000 registrovaných detských sexuálnych delikventov, ktorí si odpykali svoje tresty, ale podliehajú oznamovacím povinnostiam, čo pomáha chrániť spoločnosť,” uviedla austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová.

Aj z jej iniciatívy vzišiel zákon zabraňujúci odsúdeným pedofilom opustiť Austráliu bez povolenia, ktorý bol hneď v stredu uplatnený pri zadržaní istého muža na letisku v Sydney, ktorý chcel vycestovať z krajiny.

Austrálski pedofili sú notoricky známi kvôli svojim lacným cestovaniam do susedných juhovýchodných ázijských a tichomorských ostrovných krajín. “Sme si vedomí toho, že majú vysoký sklon k opätovnému odsúdeniu, ak sú v krajine, kde nie sú monitorovaní a kde prevláda sexuálne zneužívanie detí,” dodala.

Register obsahuje 3 200 vážnych páchateľov, ktorým bude zakázané vycestovať po celý život. Menej závažní páchatelia sa po uplynutí niekoľkých rokov z registra vymažú pod podmienkou podávania správ o svojom pohybe a mohol by im byť obnovený aj ich pas.

Bishopová predstavila, že v minulom roku opustilo krajinu približne 800 austrálskych pedofilov a takmer 40% z nich to neoznámilo úradom.

“Príliš dlho títo predátori cestovali bez nahlásenia do zahraničia, vrátane krajín s miernejšími zákonmi, čo znamená, že mali príležitosť spáchať zákerné zločiny,” vyhlásila Bishopová. Derryn Hinchová, senátorka v štáte Victoria, ktorá dlho bojovala za prísnejšie obmedzenia pre pedofilov, ich vycestovania opísala ako “dovolenky na znásilnenie detí”.

Austrálsky minister spravodlivosti Michael Keenan vyzdvihol, že ich zavedený zákon je prvý na svete. “Zvyšok sveta sa pozerá do Austrálie, aby zistil, ako to bude pokračovať,” uviedol v miestnych médiách.