original.jpg

Nehádajte sa s diablom - je oveľa inteligentnejší ako my, hovorí pápež František

616
Milko Kostovič
Kultúra života

Diabol je oveľa inteligentnejší ako obyčajní smrteľníci a nikdy sa s ním netreba hádať, varuje pápež František.

Satan nie je metaforou či hmlistým konceptom, no skutočnou osobou vyzbrojenou temnými silami, povedal otvorene pápež počas televízneho rozhovoru.

"Je zlý, nie je ako hmla. Nie je niečím rozptýleným, je to osoba. Som presvedčený, že človek s nim nesmie nikdy hovoriť - ak to urobíte, budete stratený," povedal pre katolícky kanál TV2000, gestikulujúc rukami, aby zdôraznil myšlienku.

"Je inteligentnejší než my, všetko prekrúti, budete z toho zmätení."

"Vždy sa tvári zdvorilo - robí tak s kňazmi, s biskupmi. Týmto spôsobom vstupuje do vašej mysle. Ale končí to zle, ak si neuvedomujete, čo sa práve deje. (Mali by sme mu povedať) Odíď!" povedal.

Pápež František často spomína diabla vo svojich homíliách, kázňach a na Twitteri, kde ho sleduje 40 miliónov v ľudí v 9 jazykoch. 

Používa rôzne pojmy, keď odkazuje na princa temnoty, vrátane Satana, Zlého, Zvodcu, Belzebuba a veľkého Draka.

"Je to záležitosť jezuitov. Je jezuitom, ktorý je hlboko zakorenený v duchovných cvičeniach sv. Ignáca z Loyoly. Tieto cvičenia umožňujú rozoznať dobého ducha od zlého," uviedol Austen Ivereigh, analytik z Vatikánu a autor diela "The Great Reformer: Francis and the Making of a Radical Pope"

"Pre neho je to skutočnosť, nejde o metafory. To nemusí byť spôsob, akým ľudia dnes hovoria a niektorí katolíci tým môžu byť prekvapení. Množstvo ľudí znepokojuje myšlienka, že zlo je skutočné, no každý, kto pozná duchovnosť jezuitov, nebude prekvapený."

Pred tromi rokmi argentínsky pápež povedal zhromaždeniu exorcistov z celého sveta, že robia skvelú prácu v boji proti "dielu Diabla". 

František povedal, že exorcisti potrebovali ukázať "lásku a uvítanie Cirkvi tým, ktorí boli posadnutí zlom."

V roku 2013, počas prejavu pred zástupom veriacich na námestí sv. Petra, pápež povedal, že diabol sa často objavuje "prezlečený ako anjel a prefíkane sa nám prihovára".

František rozpráva príbehy o krivoľakých cestách diabla, keď prednáša homílie v kaplnke penziónu, v ktorom žije v rámci Vatikánu.

Minulý týždeň pápež František vyzval k zmene štylizácie Pánovej modlitby, aby skôr hanobila Diabla než Boha, že "nás uvádza do pokušenia".

Uviedol, že modlitba bola zle preložená z gréčtiny použitej v Novom zákone a nová verzia by lepšie odrážala jej skutočný význam.

"Nie je to dobrý preklad . . . Ja som ten, kto padá. Nie je to On, kto ma uvádza do pokušenia, aby som uvidel, ako som padol. Otec to neurobí, otec vám pomôže okamžite vstať. Je to Satan, ktorý vás vedie do pokušenia, to je jeho oblasť," uviedol.

Život kresťana je neustály boj proti zlu, povedal pápež.