KBS.jpg

Ziolkovský na Kisku: Žiadne osobitné LGBTI práva neexistujú a iste niesu základné ĽP

870
Kultúra života

Prezident Andrej Kiska prijatím zástupcov komunity LGBTI a otvorením diskusie o registrovaných partnerstvách na Slovensku spôsobil nesúhlasné reakcie viacerých konzervatívnych politikov či občianskych iniciatív. K tejto otázke sa odmietavo stavajú aj zástupcovia cirkvi, čo potvrdzuje najnovší príspevok na sociálnej sieti Kancelára Konferencie biskupov Slovenska, Antona Ziolkovského.

Ziolkovský uvádza, že “výzva prezidenta Kisku, že máme diskutovať o právach osôb rovnakého pohlavia podsúva dve tézy: že jestvujú nejaké práva takýchto osôb a že sa takéto práva na Slovensku porušujú. Ani jedno nie je pravda. Keby pán prezident mal dobru vôľu počúvať aj iné, ako liberálne názory, mohol by počuť argumenty, že antropológia spojená s výnimočnosťou manželstva vylučuje akékoľvek právne zväzky osôb rovnakého pohlavia,” napísal kancelár KBS a dodal: “Žiadne osobitné práva LGBTI osôb nejestvujú, a už vôbec nepatria medzi základné ľudské práva.

Zástupca Konferencie biskupov tak reagoval na pondelkové oficiálne prijatie zástupcov Iniciatívy Inakosť prezidentom Kiskom. Ten okrem iného vyhlásil, že “právny systém k nim často býva doslova krutý pri ľudsky normálnych záležitostiach, akými je nemožnosť vystupovať ako blízka osoba, prístup k informáciám o zdravotnom stave, praktické otázky spojené s bývaním, dedením a podobne.”

Kiska tiež vyčítal, že na Slovensku neprebieha diskusia o zlepšovaní práv homosexuálov. “Žiaľ, výsledkom bolo, že sa skončila akákoľvek racionálna snaha zabezpečiť jednotlivcom žijúcim mimo manželstva aspoň minimálny štandard právnej ochrany. Taký, ktorý by pravdaže rešpektoval aktuálnu platnú ústavnú ochranu inštitútu manželstva.”