web3-cardinals-mass-conclave-vatican-jeffrey-bruno-aleteia.jpg

Päť rokov od zriadenia pápežskej Rady kardinálov - Vatikán sa citeľne mení

605
Zuzana Smatanová
Kultúra života

11. decembra tohto roku sa vo Vatikáne, za prítomnosti pápeža Františka, začalo 22. zasadanie Rady kardinálov (C9). Na trojdňovom mítingu C9 uzavrela piaty rok svojho pôsobenia, s výhľadom ukončenia svojho pôsobenia v roku 2018 reformou apoštolskej konštitúcie Pastor Bonus (Dobrý pastier).

Rada kardinálov bola navrhnutá už počas posledného konkláve a jej zloženie a pôsobenie bolo oficiálne oznámené 13. apríla 2013, mesiac po zvolení pápeža Františka na Petrov stolec. Zmyslom a cieľom Rady kardinálov je radiť pápežovi pri spravovaní univerzálnej Cirkvi. Má za úlohu aj navrhnúť revíziu apoštolskej konštitúcie Pastor Bonus (1988), ktorá upravuje činnosť Pápežskej kúrie.

 

Nová konštitúcia

„Nová konštitúcia bude“, potvrdil pre I.MEDIA arcibiskup z indického Bombaja a člen C9, kardinál Oswald Gracias. Tajomník Rady kardinálov, biskup Marcello Semeraro minulý september povedal, že reformný proces je „z troch štvrtín hotový“. Zavŕšenie činnosti tejto Rady kardinálov sa očakáva v júni 2018, čo znamená, že ich čakajú ešte dve alebo tri spoločné zasadnutia. Potom už bude na pápežovi, ako sa rozhodne v súvislosti s organizačnými zmenami v rozličných dikastériach Kúrie.

Nečakajte však „nejaké veľmi výrazné zmeny“, povedal kardinál Gracias v interview pre Crux. Radšej, ako uviedol, by sme mali očakávať „postupné zmeny, zmenu zmýšľania, zmenu v prístupe“ vo veciach Kúrie. Jedným z hlavných cieľov tejto reformy je, ako v júni 2017 zdôraznil vatikánsky hovorca Greg Burke, urobiť z Kúrie nástroj evanjelizácie v službách pápeža a miestnych cirkví.

 

Rozsiahle prebiehajúce projekty

Navrhujú sa rozsiahle projekty: decentralizácia, finančná reforma, úprava vatikánskeho „departmentu spravodlivosti“, lepšia praktická príprava a riadenie personálu Svätej stolice a zmeny v procese menovania biskupov.

Koncom roku 2016, počas svojho príhovoru v Kúrii, urobil Svätý otec prvotný odhad prebiehajúcich reforiem. Zriaďovanie Sekretariátu pre ekonomiku, navrhnutého v roku 2014, ktorého vedením bol poverený kardinál George Pell, ešte stále nie je ukončené. V tom istom roku vznikla Pápežská komisia pre ochranu menšín. V roku 2015 vznikol Sekretariát pre komunikáciu, ktorý „centrálne“ usmerňuje tajomník C9 biskup Semeraro. Čoskoro by sa mal vytvoriť aj unikátny digitálny portál pre Vatikánske médiá – L´Osservatore Romano, Vatican Radio, CTV a News.va.

Medzi inovácie z roku 2016 patrí aj zriadenie Dikastérie pre laikov, rodinu a život, ktoré je výsledkom zlúčenia Pápežskej rady pre laikov a Pápežskej rady pre rodinu. V roku 2016 vzniklo aj Dikastérium pre podporu integrálneho rozvoja človeka. Pokrýva teraz oblasti, za ktoré boli predtým zodpovedné štyri Pápežské rady: pre zdravie, pre migrantov, pre spravodlivosť a pre mier.

 

Reforma Štátneho sekretariátu

Napokon bola v novembri minulého roka iniciovaná reforma Štátneho sekretariátu so zriadením tretej sekcie v rámci centrálneho systému Kúrie. Venuje sa diplomatickému zboru Svätej stolice – najmä nunciom, na pomoc ktorých sa súčasný pontifik veľmi spolieha. 
Zostáva len čakať, čo sa zvrtne pri reforme ďalších dvoch hlavných kongregácií: Kongregácie pre evanjelizáciu národov, ktorú v súčasnosti vedie kardinál Fernando Filoni a Kongregácie pre východné cirkvi, ktorú má na starosti kardinál Leonardo Sandri.

Čo sa týka praktických záležitostí, kardinál Gracias objasnil, že C9 začína svoj pracovný deň sv. omšou v dome sv. Marty. Pracovné stretnutia sa potom každý deň konajú od 9.00 do 12.30 hodiny a popoludní od 16.30 do 19.00 hodiny. Diskusie, ako dodal, sú veľmi „voľné“ a pápež sa nebráni kritike.