Three_wise_men_Credit_Christos_Georghiou_Shutterstock_CNA.jpg

Súd zamietol adventnú reklamu Washingtonskej arcidiecézy

436
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Federálny súd odmietol úľavu pre Washingtonskú arcidiecézu pri jej žiadosti o súdny príkaz, ktorý by jej umožnil prevádzkovať reklamy na autobusoch. Tieto reklamy mali nabádať vodičov, aby spoznali pravý význam Vianoc.

"Sme sklamaní, že federálny súd zamietol našu núdzovú žiadosť o vydanie súdneho príkazu, aby sme mohli spustiť našu adventnú kampaň "Nájdi dokonalý dar", povedal Ed McFadden, sekretár pre komunikáciu Washingtonskej arcidiecézy. 

"Hoci toto predbežné rozhodnutie, podľa ktorého by sme nemali mať priestor na autobusoch (Dopravného úradu Washingtonskej metropolitnej oblasti), je sklamaním, v najbližších dňoch budeme pokračovať v presadzovaní a obhajovaní nášho práva zvestovať dôležité posolstvo Vianoc na verejnom námestí."

Rozhodnutie okresného súdu zamietnuť núdzovú žiadosť arcidiecézy po tom, čo Dopravný úrad Washingtonskej metropolitnej oblasti odmietol kampaň (WMATA), sa odvoláva na normu z roku 2015, ktorá zakazuje propagáciu náboženstva alebo odpor voči náboženstvu v reklamách. 

Reklama arcidiecézy zobrazuje Betlehemskú hviezdu a píše sa na nej: "Nájdi dokonalý dar". Spomína sa v nej tiež webstránka www.findtheperfectgift.org a hashtag #PerfectGift (Dokonalý dar, pozn. prekladateľa). 

Verziu reklamy, ktorá obsahuje verš z Biblie, dnes nájdete na mnohých zastávkach mestských autobusov, ktoré kontroluje Okresné oddelenie dopravy, nie WMATA. Autobusové reklamy už fungujú takmer desať rokov a dosahujú oblasti mesta, ktoré nemajú dostatok zastávok. 

Americká okresná sudkyňa Amy Berman Jackson uviedla vo svojom rozhodnutí, že odmietla udeliť úľavu arcidiecéze z rozhodnutia WMATA, pretože si nemyslí, že tento prípad uspeje z pohľadu náboženskej slobody či slobody slova. 

"Reklama sa nesnaží zaoberať všeobecnou, inak prípustnou témou z náboženského hľadiska - jediným cieľom presmerovania verejnosti na stránku www.findtheperfectgift.org je propagácia náboženstva. Webová stránka vyhlasuje: "Ježiš je perfektný dar. Nájdi perfektný dar Božej lásky počas týchto Vianoc," napísala.