Gavin_Hubbard_810_500_55_s_c1.jpg

‘Jeho medaila nemá žiadnu cenu!´ - poburujúca účasť transgender muža v ženskom vzpieraní

549
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Vzpierač Gavin Hubbard získal medailu v súťaži žien – vzpieračiek, pod menom „Laurel“.

39-ročný Hubbard získal dve strieborné medaile v súťaži žien na svetovom šampionáte Medzinárodnej federácie vzpierania v Anaheime v Kalifornii, ktorý sa konal v decembri 2017. Stal sa prvým Novozélanďanom, ktorý získal medailu na tomto šampionáte, ako aj prvým mužom, ´transgender´, ktorý súťažil v kategórii žien.

Kritici v oblasti vzpierania to nazývajú poburujúcou skazenosťou. Výkonný riaditeľ Austrálskej federácie vzpierania Michael Keelan povedal pre Associated Press:

„Tento šport je silový a normálne sa vzťahuje skôr na mužov, ktorí môžu svoju väčšiu silu a agresívnosť pretaviť do zdvíhania ťažších závaží. Keď ste boli muž a dvíhali ste určitú váhu, tak potom keď sa odrazu „zmeníte“ na ženu, v podvedomí vám stále zostáva zdvíhanie pôvodných bremien. Podľa môjho názoru vzpieranie nie je rovnocenným hracím poľom zároveň pre mužov aj ženy. Myslím si, že podobný názor má väčšina ľudí vo svete športu.“

Hubbard skončil ako druhý v ženskej kategórii 90 kg+ v trhu, čo bola jeho prvá medaila, a štvrtý v kategórii nadhodu. V tejto kombinácii získal celkove druhú medailu. Po získaní dvoch medailí sa Hubbard údajne vyhýbal novinárom a odmietol odpovedať na otázky. Pri odovzdávaní medailí sa musel poriadne zohnúť, pretože bol podstatne vyšší, než súťažiace ženy. 

Na Twitteri nazývajú Hubbarda „podvodníkom“ a tvrdia „Jeho medaila nemá žiadnu cenu!“ Ostatní vzpierači sú sklamaní a Hubbardovu účasť na tomto šampionáte pokladajú za frašku.

Pravidlá Medzinárodnej federácie vzpierania a Medzinárodného olympijského výboru dovoľujú mužom súťažiť proti ženám v prípade, ak hladina ich testosterónu je dlhodobo dostatočne nízka. Hubbard sa na súťaž kvalifikoval ako „žena“ nízkou hladinou testosterónu, ktorú mu však merali rok pred šampionátom! Kvalifikoval sa aj na súťaž Hier Britského spoločenstva národov na Zlatom pobreží v apríli tohto roku. Keelan prehlásil, že dovoliť Hubbardovi zúčastniť sa týchto Hier, vytvorí „nevyvážené hracie pole“ pre Hry v ďalších rokoch.

Ďalšiemu športovcovi, „transgender“ hádzanárovi „Hannah“ Mouncey zakázala AFL účasť v ženskej súťaži v Austrálii, aj keď prešiel testosterónovým testom. Budúci rok sa však súťaže smie zúčastniť.

Hubbarda porazila Sarah Elizabeth Roblesová z USA, ktorá získala zlato. Roblesovej tréner Tim Swords povedal, že Hubbard na to nepovedal ani slovo, zrejme sa „ocitol v rozpakoch“: „Dúfam, že IOC s tým niečo urobí, lebo takéto čosi môže nášmu športu natrvalo ublížiť a poškodiť ho. Vôbec sa s tým nestotožňujem.“ A dodal, že súperenie muža so ženami, zvlášť v takomto športe, rozčúlilo a nahnevalo množstvo trénerov. Po víťazstve Roblesovej prišlo Swordsovi s úľavou zagratulovať veľa trénerov, pretože „nikto z nich si neželal, aby zvíťazil Hubbard“.

Hubbard sa umiestnil pred bronzovou medailistkou Shaimou Khalafovou z Egypta. Jej tréner, Mohamed Hosnytaha, tiež kritizoval Hubbardovo súperenie so ženami. Podľa Stuff.co.nz. namietal: „Nesúhlasíme s takýmto postupom, s účasťou niekoho, kto „bol“ tak dlho mužom, kto má odlišné hormóny, odlišné cítenie. To nie je fér.“