18572.png

Vyšetrovanie má dokázať, že cár bol v roku 1917 zabitý ako súčasť židovského rituálu

409
Milko Kostovič
Neutral

Patriarcha Kirill z Ruskej pravoslávnej cirkvi hovorí, že spolupracuje s Vladimírom Putinom na zvolaní cirkevného vyšetrovania popravy kráľovskej rodiny. Otázkou vyšetrovania má byť, či bola vražda súčasťou židovského rituálneho zabíjania; zdá sa, že ide o krok, ktorý sa ruský štát chystá skutočne urobiť, pričom mnohé detaily potvrdil vo verejnom vyhlásení moskovský generálny prokurátor. 

Ruský ortodoxný biskup Tikhon Shevkunov vyjadril odpor nad myšlienkou, že by vyšetrovanie storočnej revolúcie ako tajného židovského rituálneho sprisahania z neho robilo antisemitu. 

Andrei Kuraev (napravo), protodiakon Cirkvi v Moskve, akademický teológ a kritik Kirillovej politiky, povedal v rozhovore pre rozhlasové vysielanie tento týždeň, že obvinenie z rituálnej vraždy je PR (public relations, vzťahy s verejnosťou, pozn. prekladateľa) trikom frakcie patriarchu. "Pred dvadsiatimi rokmi, keď sme videli prvé vyšetrovanie, synoda požiadala vyšetrovaciu komisiu - či je nejaký dôvod sa domnievať, že vražda bola rituálom. Odpoveď bola - nie. Teraz hovoríme o tom, čo patriarcha považuje za svoju politiku - flirtuje s pravicovými kruhmi v Cirkvi.

Patriarcha sa snaží urobiť revolúciu v ich mysliach, predstiera, vidíte. Snaží sa povedať - naozaj vás počujem, chránim vaše záujmy, som za tvrdé rozhovory s vládou - vidíte, aký som nezávislý. Toto ukazuje na PR patriarchu, nič viac."

Kuraev sa domnieva, že sa to obráti proti nemu. "Aby ste hovorili o krvavej rituálnej verzii, musíte byť človekom, ktorý vytvára nenávisť a teší sa z tejto nenávisti a mizantropie. Je veľmi smutné, že títo ľudia sa nazývajú mojimi spoluveriacimi, ortodoxnými kresťanmi."