ArmstrongP-FRMITCH.jpg

Moslimovia konvertujú na kresťanstvo v rekordných počtoch

1,819
Milko Kostovič
Kultúra života

Prečo sa deje toľko konverzií v represívnych krajinách, kde prozelytizmus môže znamenať trest smrti?

"Nachádzame sa v dobe prvých hromadných konverzií moslimov," povedal mi otec Mitch Pacwa v telefonickom rozhovore. "Vidíme tu silné pôsobenie Boha."

Pacwa je moderátorom rádia a televízie EWTN. Zároveň je častým sprievodcom do Svätej zeme a hovorí plynulo 13 jazykmi vrátane arabčiny. Je považovaný za experta na Blízky východ a je producentom dokumentu Kresťanstvo & Islam: Sme vo vojne? a spoluautorom knihy Islam zvnútra: Sprievodca pre katolíkov.

Pacwa uviedol, že prvýkrát sa dopočul o konverziách na kresťanstvo okolo roku  2005 na Al Jazeera, arabskej spravodajskej televíznej stanici s 80 pobočkami po celom svete. "Hovorili o masových konverziách moslimov - okolo 6 až 8 mil. - v Subsaharskej Afrike, a každý rok opakovali varovanie," povedal. "Overil som si to u známych Afričanoch, ktorí mi opakovane hovorili o konverziách na miestach ako Nigéria, Uganda, Mali ... a preto sa prebudil Boko Haram. V skutočnosti sú pomerne vystrašení a snažia sa terorizovať. Ale samotný čin terorizovania ľudí končí tým, že ľudia sú čoraz viac znechutení islamom."

Zlé vzťahy s verejnosťou

Podľa Pacwu spôsobilo násilie islamských teroristov zlé PR. Napríklad si spomenul, keď niekto na africkej TV povedal: "Al-Káida útočí na Američanov odpálením našich ambasád, no my Afričania sme tí, ktorí zomierajú pri útokoch." Pacwa sa domnieva, že islam je na začiatku kolapsu, pričom porovnáva rastúci terorizmus k fáze supernovy, kde hviezdy horia najjasnejšie tesne pred tým, než zhoria. 

Pacwa uviedol nedávne príklady ohavnej odplaty za odmietanie islamu: "Nedávno som čítal o chlapcovi, ktorý bol otrokom a vykĺzol von, aby sa modlil na Veľký piatok. Následne ho zato ukrižovali," povedal. "Počul som aj o dvoch filipínskych dievčatách, ktoré boli pristihnuté s Novým zákonom, začo ich popravili."

Američania prichytení pri praktizovaní kresťanstva v moslimských krajinách sú zvyčajne vyhostení. Samotní občania sú na tom ale inak, hovorí Pacwa. "Piatky po poludňajších modlitbách sú dňami, kedy sa odsekávajú ruky a hlavy zlodejom, cudzoložníkom - iba ženám - a ľuďom, ktorí sa dopúšťajú rúhania, a to zahŕňa aj konverziu na kresťanstvo."

Šírenie konverzií 

Napriek týmto rizikám sa podľa Pacwu uskutočňujú masové konverzie aj v samotných veľmi fundamentálnych krajinách. Počet konverzií rapídne stúpa najmä na okrajoch moslimského sveta, v západnej a južnej časti Afriky, povedal. "Afrika sa stáva prevažne kresťanskou aj napriek tvrdým zásahom," povedal Pacwa. 

Medzi významné krajiny, ktoré spomínal, patrí Irán s údajným počtom 3 mil. kresťanov a Indonézia s 2 mil. konverziami ročne. (Tu je video moslimskej indonézskej rodiny, ktorá konvertovala, vysvetľujúc, že sa teraz modlia k Alahovi ako k Otcovi, Synovi - Ježiš sa nazýva Isa - a k Duchovi Svätému). 

"V Mongolsku prezident otvoril krajinu kresťanom a je tam dokonca aj arcibiskup," uviedol Pacwa. "Postavili tam aj katolícku školu. Keby som bol mladší, išiel by som tam." Povedal, že túžba po západnom vzdelávaní bola impulzom pre otvorenie sa krajiny voči Katolíckej cirkvi.

Mongolsko má momentálne približne tisícku Katolíkov a tri kostoly. "Prešli z misie rokov 1991 - 2003 na apoštolskú prefektúru, čo značí, že majú biskupa, hoci to formálne ešte nie je diecéza," povedal Pacwa. "Majú svojho prvého pôvodného mongolského vysväteného kňaza a sú tu traja mongolskí seminaristi."

Podľa Pacwu sa konverzii dejú aj mnohých prísnych moslimských krajinách. Nechcel viac konkrétne hovoriť kvôli strachu z rastúcej odplaty. Masové konverzie sa takisto týkajú utečencov, ktorí zapĺňajú prázdne európske kostoly. Mnohí sa pýtajú, či ide o autentické konverzie alebo sú iba reakciou, ako zvýšiť svoje šance na amnestiu. To však ukáže len čas. 

Znaky tejto konverzie sa ukazujú aj v USA, povedal Pacwa. "Išiel som celebrovať omšu v maronitskom kostole v San Diegu a pozdravil som muža, ktorý sa predstavil ako Achmad. Spýtal som sa, či je kresťan. Povedal: "Áno, bol som nedávno pokrstený," Povedal, že pochádza z Maroka. Kresťania sa nevolajú Ahmad - to je odvedené od Mohameda."

Zdroje konverzií 

Prečo sa deje toľko konverzií v represívnych krajinách, kde prozelytizmus môže znamenať trest smrti? "Množstvo moslimov dostáva vízie Ježiša a Blahoslavenej Panny Márie, ktoré ich vedú k obráteniu," povedal Pacwa. "Mnohé z týchto príbehov môžete vidieť na internete."

Ďalším veľkým zdrojom konverzií je, podľa Pacwu, otec Peter (Butros) Zakariam, koptský pravoslávny kňaz vyhnaný z Egypta. Zakariam je známy ako najhľadanejší muž moslimského sveta. Každý piatok má svoju televíznu šou, ktorú sleduje 60 mil. arabov. Zároveň vedie šesťhodinové internetové diskusie každý utorok a štvrtok. Na internete tiež nájdete veľa videí, na ktorých odvážne hlása kresťanstvo a odsudzuje islam. 

"Moslimovia vypísali na jeho hlavu odmenu - 60 mil. dolárov," povedal Pacwa. "Skrýva sa, no je aktívny. Produkuje tieto televízne relácie a útočí na islam, pretože dokonale ovláda Korán a nemá strach."