antikoncepcia.jpg

Prelomová štúdia dánskych psychiatrov: Hormonálna antikoncepcia tlačí ženy k samovraždám

357
Kultúra smrti

Pred pár dňami publikovala vedecká obec v časopise American Journal of Psychiatry prelomovú štúdiu, ktorá zásadne mení pohľad na zdravie žien užívajúcich hormonálnu antikoncepciu. Jej názov znie “Spojitosť hormonálnej antikoncepcie s pokusmi o samovraždu a so samovraždami” 

Autormi štúdie sú dánski medicínski špecialisti Charlotte Wessel Skovlundová, Lina Steinrud Mørchová, Lars Vedel Kessing, Theis Lange, Øjvind Lidegaard. V odbornom článku uvádzajú, že užívanie hormonálnej antikoncepcie u žien zásadným spôsobom zvyšuje riziko samovrážd. Odvolávajú sa pri tom na dánske ženy vo veku od 15 rokov, užívajúce antikoncepciu, ktoré netrpeli žiadnymi psychickými poruchami, teda nebola im nikdy diagnostikovaná depresia ani iné psychiatrické diagnózy, ani im nikdy neboli predpísané psychofarmaká. Štúdiu lekári vykonávali pozorovaním týchto žien od roku 1996 až do roku 2013. Porovnávanie následne uskutočnili so ženami, ktoré hormonálnu antikoncepciu nikdy neužili.

Sledovali tak približne pol milióna žien v priemere 8,3 roka (3,9 osôb ročne). Priemerný vek sledovaných žien bol 21 rokov. Ukázalo sa, že za toto obdobie došlo k 6 999 pokusom o samovraždu a k 71 dokonaným samovraždám. Prvé nutkania k samovraždám sa objavili už po dvoch mesiacoch užívania antikocnepcie. Nárast rizika samovrážd sa objavil u žien, ktoré užívajú kombinovanú hormonálnu antikoncepciu orálne, ako aj čisto progestínové produkty, či už vaginálne alebo cez kožu. Najvyššie riziko samovrážd bolo pozorované u dievčat adolescentiek.

Táto štúdia sa stáva prelomovou a mohla by čoskoro prekričať už takmer pol storočia starú propagandu, ktorá presvedčila milióny žien, že tabletka ich “oslobodí”. Skutočnosťou je, že zničila nespočetné životy ako žien, tak aj detí, nakoľko antikoncepcia, ktorá “zlyhá” a život sa napriek jej užívaniu počne, bráni uhniezdeniu embrya a sprostredkovaniu výživy zo strany matky dieťaťu. Embryo tak následne hynie v tele ženy.

Celú štúdiu si môžete zdarma prečítať TU.