Belgická RTL poukázala na vymazanie kríža z mitry sv. Mikuláša

759
Kultúra smrti

Po vymazávaní  krížov z veží kostolov na letákoch a obaloch výrobkov niektorých obchodných reťazcov pristúpila k podobnému kroku  i belgická zdravotná poisťovňa Solidaris. Za “obeť” tentokrát padla deťmi mimoriadne obľúbená postava sv. Mikuláša

K atribútom tohto svätca neodmysliteľne patrí červený plášť, biskupská mitra a biskupská berla, keďže sv. Mikuláš bol biskupom z Myry. Zdravotná poisťovňa zorganizovala detskú súťaž v kreslení a pre tento účel vydala detskú maľovanku s postavou práve sv. Mikuláša. Avšak kresťanský kríž na biskupskej mitre vymenila za nič nehovoriaci krúžok.

Poisťovňa tento krok vysvetľuje tým, že z osláv “nechce vylúčiť žiadne dieťa” a oslavy sv. Mikuláša podľa Solidaris už “nie sú náboženským sviatkom, ale sviatkom pre deti, bez ohľadu na ich náboženské vyznanie”.

Tento krok poisťovne nenašiel pochopenie u mnohých rodičov. Jeden z otcov v televíznom vysielaní belgickej RTL uviedol, že  je „trochu šokovaný“ rozhodnutím poisťovne. Na to, že kríž z mitry zmizol, upozornili otca jeho dve dcéry-dvojčatá, ktoré obrázok vymaľovávali.

“Vymazávame naše tradície,” uviedol. “Predtým sme hovorili o Vianočných trhoch, teraz máme Zimné radovánky (Plaisirs d’Hiver) a ak sa pustíme do sv. Mikuláša, tak to zájde ďaleko. Takýmto tempom za chvíľu už nebude žiadny sv. Mikuláš,” zakončil.

Belgický politik a štátny tajomník Theo Francken dokonca označil konanie poisťovne za diskrimináciu.

Situáciu zhrnul jeden čitateľov francúzskeho týždenníka Valeures actuelles, ktorý o prípade takisto informoval: “Nevylučujeme žiadne dieťa … vylúčením faktu, že sv. Mikuláš je svätý … je to nezmysel… tak ako ho volať, „chlapík, ktorý nosí darčeky“”.