Nemeckí evanjelickí pastori odmietajú oddávať homosexuálov. Sú konzervatívnejší ako RKC?

833
Kultúra života

Stuttgart, 28.11.2017 (kath.net) 021 472 – V nemeckej evanjelickej krajinskej cirkvi vo Württembergu sa zaviazalo už 324 farárov, vikárov a študentov teológie, že nebudú žehnať či sobášiť homosexuálne páry. Informuje o tom evanjelická agentúra „idea“. Sú medzi nimi aj dekani a bývalí členovia vedenia cirkvi. Duchovní podpísali stanovisko, ktoré poslali krajinskému biskupovi Frankovi Otfriedovi Julymu do Stuttgartu, Kolégiu Vrchnej cirkevnej rady a krajinskej synode.

Synoda na zasadnutí 29. novembra v Stuttgarte v tajnom hlasovaní rozhodla, že Evanjelická krajinská cirkev vo Württemberg nebude „sobášiť“ homosexuálne páry. Až 59 členov synody hlasovalo proti, 36 hlasovalo za a dvaja sa zdržali hlasovania.

To však ešte nie je koniec, pretože krajinský biskup Otfried July sa na synode vyslovil za verejné žehnanie homosexuálnych párov, ako informovala „idea“. Pritom má však existovať rozsiahla ochrana svedomia farárov. Takéto žehnanie by musela schváliť cirkevná rada troj-tretinovou väčšinou a súhlasiť musí aj farár. Biskup July však pripustil, že Biblia v protiklade ku štátu pozná iba manželstvo muža a ženy.