Hollywood je zmätený: RODINNÉ FILMY na VRCHOLE rebríčkov

4,769
Kultúra života

USA, Kalifornia, Hollywood,  jul 2010 (LifeSiteNews.com) – Rodinne orientované filmy sú opäť zálievka pokladne tohto leta, pričom len jeden z filmov v kategórii nevhodné pre deti do 17 rokov, zarobil viac ako 100 miliónov dolárov za rok.

Animovaný film "Ja zloduch"  zarobil od 9. júla odhadom 60.1 miliónov dolárov, a to len počas prvého víkendu. Prevyšuje to očakávania odborníkov filmového priemyslu až o 30 miliónov dolárov. Veľmi úspešná rozprávka "Toy Story 3" sa tiež vyšplhala na 339 miliónov dolárov po svojom štvrtom víkende, kým ďalšie dva filmy pre deti - "Karate Kid" a "Posledný Vládca Vetra" - tiež zarobili značné sumy.

"Filmy zamerané na rodičov s deťmi boli toto leto také atraktívne, že aj marketingoví vedúci hororov musia byť v pokušení zapracovať na rodinnej  propagande," tvrdí reportér časopisu The Hollywood Carlo DiOrio.

Prezident distribúcie filmov z dielne Walt Disney Studios Chuck Viane si všimol potenciálne chyby v spôsobe merania záujmu o rodinné filmy. "Nie je ľahké predvídať aký úspech rodinný film bude mať."  Podľa neho sú najúspešnejšie rodinné filmy, ktoré nie sú zamerané čisto na deti.

Ďalší zdroj zasa zdôrazňuje, že tajomstvo úspechu týchto filmov môže byt aj v inom. Rodičia napríklad nemusia chcieť vidieť nový film, ale deti ich neustále obťažujú, až napokon idú všetci spolu do kina. Takáto situácia sa opakuje s každým filmom.

Podľa prezidenta Media Research Center Brenta Bozella však tento fenomén nie je až taký záhadný.

"Stáva sa to zakaždým znova a znova a predsa sa vedenie nechá zaskočiť... Ale netreba byt géniom na jednoduchú kalkuláciu: ak privediem celú rodinu, zväčším si publikum." napísal Bozell.

Ďalej zdôrazňuje, že iba jediný z filmov patriacich do vyhradenej kategórie - pod 17 len v sprievode rodičov - zarobil doteraz viac ako 100 miliónov dolárov. Je to "Prekliaty ostrov".

Napokon sa Bozell pýta: "Prečo sa na to nenásytný Hollywood nemôže pozrieť matematicky a dať peniaze na to, na čo sa chce americká verejnosť pozerať?"