Vysetruju-RT-a-Sputnik.jpg

Brusel sa nevie zmieriť s ruským zákonom o zahraničných agentoch

61
Neutral

Bruselská eurobyrokracia nevenovala žiadnu osobitnú pozornosť americkému zákonu, ktorým boli televízna spoločnosť RussiaToday (RT) a tlačová agentúra „Sputnik“ podrobené diskriminačnému zaobchádzaniu tým, že boli donútené zaregistrovať sa ako zahraniční agenti. O to obludnejšie rozmery nadobúda schizofrénia EÚ v súvislosti s odvetným zrkadlovým opatrením ruských zákonodarcov vo vzťahu k médiám šíriacim americkú propagandu v Rusku, píše Politikus.

Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS) tlmočila svoje rozhorčenie a znepokojenie nad tým, že Rusko schválilo recipročnú odpoveď na americký diskriminačný zákon.

Hovorkyňa EEAS Maja Kocijančičová prejavila obavu z potenciálneho obmedzenia fundamentálnych slobôd v Rusku v dôsledku stigmatizácie mimovládnych organizácií (NGO) ako „zahraničných agentov“.

Brusel sa domnieva, že reštrikcie voči americkou vládou sponzorovaným médiám ako sú „Hlas Ameriky“ (VOA), či Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) bude mať za následok preverovanie ich financovania či dokonca prípadné uloženie pokuty, ak by nezaregistrovali svoj štatút zahraničného agenta.

Nie je známe nič o tom, že by európska diplomacia nejakým spôsobom odsúdila stigmatizáciu ruských médií v USA, ktorá predchádzala ruským protiopatreniam.

V agentúre, ktorá dohliada na štátne médiá v USA, sú presvedčení, že zákon, podľa ktorého médiá so zahraničným financovaním sa môžu uznať v Rusku zahraničnými agentmi, nie je zrkadlovou odpoveďou “podľa zásady vzájomnosti” na obmedzenie práce RT a Sputnik na území Spojených štátov.

Je to uvedené vo vyhlásení predsedu Rady guvernérov pre vysielanie (BBG) USA Johna Lansinga.

“Aj keď nebudeme uvažovať o tom, ako nové kroky ruskej vlády ovplyvnia našu novinársku prácu, akákoľvek definícia týchto krokov značne skreslí skutočnosť,” zdôraznil.

Podľa jeho slov americké médiá nemajú také možnosti šírenia ako RT a Sputnik.

“Ruským médiám, vrátane RT a Sputnika, je poskytnutá možnosť voľne pôsobiť v USA. <…> Ale medzinárodným mediálnym zdrojom USA, vrátane Hlasu Ameriky a Rádia Slobodná Európa / Rádia Sloboda, je zakázané mať televíziu a rozhlas v Rusku,” uvádza sa vo vyhlásení.

Pritom Lansing nehovorí o skutočnosti, že v Rusku vysielajú americké médiá, napríklad CNN, a tiež Rádio Sloboda vysiela na AM-frekvencii.

“BBG bude rada, ak súčasný dôraz na reciprocitu medzi ruskými a americkými médiami bude zakončený tým, že americkým spoločnostiam, vrátane medzinárodných mediálnych zdrojov USA, ako je Hlas Ameriky a Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda, budú poskytnuté v Rusku rovnaké práva a možnosti, aké majú ruské siete v USA,” uzavrel.

Lansing nehovoril ani o tom, že ani jedno z amerických médií nie je v Rusku registrované ako zahraničný agent.