SquantoCatholic.png

Vedeli ste? Pútnici boli zachránení americkým katolíckym indiánom

484
Matej Trančo
Kultúra života

Pred takmer 400 rokmi odplávali pútnici na palube lodi Mayflower z anglického mesta Plymouth. O viac ako dva mesiace neskôr uzreli zem a zakotvili v dnešnom Cape Cod. Avšak na pútnikoch sa drsná plavba oceánom podpísala a taktiež neboli dobre vybavení na život v drsnej krajine Nového sveta. Slabo vybavení pútnici by takmer určite poumierali ak by sa im nedostalo pomoci od jedného katolíckeho amerického indiána.

"Radujte sa z Hospodina tí, čo ste doplávali, slúžte mu s radosťou a prichádzajte pred neho s radostnou piesňou. Vedzte, že Pán je Boh, stvoril nás, patríme mu a sme jeho ľud, jeho stádo ktorému je On pastierom. Vstúpte do jeho brán s vďakyvzdaním a na jeho dvor s chválou. Vzdajte mu vďaku, požehnávajte jeho meno lebo Pán je dobrosrdečný, jeho milosrdenstvo trvá na veky a jeho viera pretrvá na veky vekov." - Kapitán Mayfloweru, Christopher Jones, viedol pútnikov pri recitovaní žalmu 100 akonáhle po prvýkrát uzreli zem.

Takmer každý sa naučil a pozná tradičnú ľudovú oslavu vďakyvzdania v Amerike. Pútnici dorazili jedného dňa na Plymouth Rock a z lesa k ním prikráčal americký indián. Naučil ich ako pestovať kukuricu či kde rybárčiť a na konci roka spoločne oslávili ich prvú žatvu. No to, čo väčšina ľudí nevie je fakt, že puritánski pútnici utekajúci z anglikánskeho Anglicka našli svoju záchrancu v tom najparadoxnejšom človeku - pokrstenom katolíkovi.

Zatiaľ čo jeho pravé meno bolo Tisquantum, tento americký indián, ktorý pomáhal pútnikom, je viac známy pod menom Squanto. O jeho ranom živote sa toho vie málo akurát len to, že sa narodil okolo roku 1580 v Plymouth, Massachusetts. Keď sa jeho kmeň Patuxetov dostal do kontaktu s jednými z prvých anglických bádateľov v roku 1614, Squanto bol zajatý spolu so súkmeňovcami mužom menom John Smith (áno, ten, ktorý sa oženil s indiánkou Pocahontas). Smithov pôvodný zámer bol predať ich v Španielsku ako otrokov. Avšak, tento zámer bol odhalený skupinkou františkánskych mníchov, ktorým sa podarilo oslobodiť týchto amerických indiánov. Medzi nimi bol aj Squanto, ktorého mnísi katechizovali a pokrstili v mene katolíckej viery.

Oslobodený mníchmi pred potenciálnym otroctvom Squanto vycestoval do Anglicka v nádeji, že nájde cestu späť domov do Plymouthu (v origináli sa nepíše žiadne upresnenie v tejto veci - editor). V Anglicku pracoval v dokoch a naučil sa plynulo po anglicky. Po piatich rokoch od jeho zajatia bol konečne schopný návratu a práve na lodi, ktorej kapitánom nebol nikto iný ako sám John Smith.

Keď sa Squanto konečne vrátil, zistil, že jeho kmeň Patuxetov bol vyhubený chorobou. Pridal sa ku kmeňu Wampanoag a v roku 1620 bol predstavený pútnikom. Pre pútnikov bol indián, ktorý vedel plynule po anglicky, poznal anglickú kultúru a vedel ako prežiť v Novom svete doslova božím poslom.

S takou pomocou boli pútnici schopní prosperovať a nezahynúť. Stal sa neoddeliteľnou súčasťou ich komunity a všetci ho mali radi. V skutočnosti ho dokonca guvernér plymouthskej kolónie William Bradford považoval za skvelého priateľa ako pre neho, tak aj kolóniu. Keď Squanto náhle o rok neskôr umrel, Bradford si do svojho osobného denníka zapísal:

"Squanto ochorel na indiánsku horúčku, krvácal z nosa čo indiáni považujú za príznak smrti a v priebehu pár dní skonal. Prosil guvernéra aby sa za neho modlil, že možno vďaka tomu pôjde do neba k Bohu angličana, a svojim anglickým priateľom odkázal mnoho vecí ako spomienku na neho. Jeho smrť bola veľkou stratou."