Američania sú PROLIFE A CHCÚ OBMEDZENIA POTRATOV - tvrdia najnovšie prieskumy verejnej mienky

3,656
Kultúra života

USA, Washington DC, júl 2010 (LifeSiteNews.com) – Väčšina Američanov je proti interupcii a želá si jej obmedzenia. Vyplýva to z najnovších prieskumov verejnej mienky, ktoré zrealizovala spoločnosť Angus-Reid a organizácia Gallup.

Podľa prieskumu až 46% respondentov verí, že interrupcia by mala byť legálna „len za určitých okolností". Ďalších 15% sa vyjadrilo, že interrupcia by mala byť nezákonná a to bez ohľadu na okolnosti. Celkom 30% respondentov si myslí, že interrupcia by mala byť úplne legálna. V porovnaní s januárovým prieskumom to predstavuje 3%-ný nárast. Najmenej 9% opýtaných si „nie je istých“ v tom, čo by bolo ohľadom vykonávania potratov správne.

Prieskum sa realizoval prostredníctvom on-line rozhovorov s 1002 dospelými v USA medzi 8-9. júlom 2010.

Ďalšie prieskumy verejnej mienky ukázali, že Amerika inklinuje k prolife presvedčeniu. Spoločnosť Gallup v máji vykonala prieskum, ktorý už tretíkrát za sebou dokazuje, že stále viac Američanov sa cíti byť „prolife" skôr než „prochoice". To znamená, že prolife postoj sa stal v otázke interrupcii „novým normálom".

V tomto prieskume sa 47% Američanov cíti byť „prolife", zatiaľ čo 45% je „prochoice“. Vlani v máji bolo rozdelenie 51% ku 42% v prospech „prolife."

Ďalší prieskum bol zverejnený v januári 2010 a autorizovala ho organizácia Kolumbovi Rytieri. Zistilo sa, že generácie nasledujúce po generácii „baby boom“ jasne uprednostňujú prolife.

Približne 58% dospelých vo veku 18 až 29 rokov sa vyjadrilo, že považuje interrupciu za „morálne zlo“. Taktiež 60% dospelých vo veku 30 až 44 rokov, teda generácia bezprostredne po generácii povojnového baby boomu, hodnotí potrat ako „morálne zlý“. Medzi tzv. Boomermi, teda generáciou staršou ako 45 rokov, je o zle potratu presvedčených 51%.

Prieskum bol zostavený z on-line rozhovorov, ktoré realizovala spoločnosť Knowledge Networks. Zúčastnilo sa ho 2 243 Američanov od 23. decembra 2009 do 4. januára 2010. Prieskum má celkovú odchýlku plus-mínus 2%.

Peter J. Smith