Bishop_Schneider_in_Poland.jpg

Oddaný biskup má získať osobitné ocenenie za to, že je "neúnavným ochrancom viery"

468
Matej Trančo
Kultúra života

Kazašský biskup Athanasius Schneider bude prvým a jediným prijímateľom špeciálneho ocenenia navrhnutého winnipegskou Spoločnosťou Sv. Dominika pri príležitosti stého výročia mariánskych zjavení vo Fatime.

"V dobe keď sa naďalej zmráka nad Katolíkmi celého sveta zatiaľ čo si pripomíname sté výročie Fatimy, vytvorili sme toto ocenenie za účelom uznania a vyznamenania neúnavného ochrancu viery a nadšenca Nepoškvrneného srdca našej Panny Márie," znie vyjadrenie Spoločnosti v rozhovore pre LifeSiteNews. 

Biskup obdrží ocenenie Regina Sacratissimi Rosarii (Kráľovnej svätého ruženca) v máji 2018 vo Winnipegu.

Biskup Schneider (56) je významným hlasom spomedzi tých, ktorí volajú po pápežovi Františkovi aby rozptýlil zmätok spôsobený jeho apoštolskou exhoráciou, Amoris Laetitia, o ktorej Schneider hovorí, že obsahuje "nejednoznačné vyhlásenia", ktoré "spôsobujú morálnu a disciplinárnu anarchiu v živote Cirkvi."

"Osobné vypočutie si biskupa Schneidera bude niečím iným. A to je náš dôvod pre toto podujatie a ocenenie keďže ako sa v Biblii píše: Teda viera je z hlásania a hlásanie skrze Kristovo slovo." (List Rimanom 10:17) 

Ocenenie bude udelené v mene Spoločnosti prostredníctvom Dr. Petera Kwasniewskeho, profesora a zbormajstra Wyoming Catholic College. Ako absolvent Univerzity Tomáša Akvinského, Kwasniewski je taktiež plodným autorom, liturgickým učencom a skladateľom rovnako ako aj bloggerom LifeSiteNews.

Skupina oznámi ceny lístkov počas decembra a taktiež ako sa podujatie bude blížiť odhalí aj viac detailov ako sú meno umelca, podstata ocenenia a mená možných dodatočných rečníkov.

Spoločnosť Sv. Dominika je súkromným združením katolíckych laikov a nemá žiadne spojenie s rádom kazateľov (orig. " Order of Preachers").

Jej poslaním je "oslava Boha a posvätenie duší skrz znovuobjavenie kontemplatívnej katolíckej tradícii v umení, liturgii, životoch a spisoch svätcov," píše sa na jej stránke

Spoločnosť si vybrala biskupa Schneidera "nielen kvôli jeho mimoriadnej obrane viery a Panny Márie ale aj kvôli úlohe, ktorú práve Panna Mária zohrala v jeho príbehu ako sa stal kňazom," píše sa vo vyhlásení.

Schneider je pomocným biskupom arcidiecézy "Najsvätejšej Panny Márie v Astane". 

Biskup taktiež "učil patristiku na Seminári matky cirkvi v Karagande a pripomína našu Pannu Máriu z druhého radostného tajomstva ruženca ako neúnavný putujúci za katolíkmi rozptýlenými ďaleko vo svete," vyjadrila sa Spoločnosť.

"Svätému Dominikovi bolo odhalené, že Panna Mária skrze ruženec a svoj závoj zachráni svet."

Biskup Schneider prijal Prvé sväté prijímanie od ukrajinského katolíckeho kňaza a mučeníka Blahoslaveného Oleksu Zaryckého, ktorý bol zvolený za apoštolského správcu pre Kazachstan a Sibír a skonal 30. októbra 1963 v sovietskom pracovnom tábore neďaleko Karagandy. 

Predošlé podujatia Spoločnosti Sv. Dominika zahŕňajú aj adresovanie renomovanému oxfordskému teológovi a kňazovi Johnovi Sawardovi o latinskej omši a taktiež dielu 1605 Requiem od Tomasa Luisa de Victoriu.

Spoločnosť "podporuje duchovné konferencie, verejné rozhovory a kultúrne podujatia, ktoré zdôrazňujú duchovné skutky milosrdenstva: poučenie nevedomých, modlenie sa za živých i mŕtvych."

Jej členovia "berú vážne výrok Sv. Filia Neriho 'miluj byť neznámym'." Webstránka Spoločnosti teda dodáva, že k jej vyhláseniam nie sú pripojené žiadne mená.

Stránku Spoločnosti Sv. Dominika nájdete tu.