Andrej-8.jpg

Chce Kiska zaviesť cenzúru? Facebook musí odstrániť “nenávistný príspevok”...

86
Kultúra smrti

Dnešná doba sa vyznačuje pokryteckými liberálmi, ktorí volajú po cenzúre nepohodlných názorov. Prezident SR, Andrej Kiska sa inšpiroval až prehnane politicky korektným Nemeckom. Volá totiž po odstraňovaní “nenávistných príspevkov” z Facebooku. Ak to táto najväčšia sociálna sieť na svete neurobí mala by jej hroziť pokuta až 50 miliónov eur, dožaduje sa Kiska na videu, ktoré zverejnili Parlamentné listy. Kto však bude určovať čo je nenávistný príspevok a čo len kritický názor? Tento návrh prezidenta Kisku sa dá ľahko zneužiť voči politickým oponentom a ľuďom s politicky nekorektnými názormi.

“V septembri som bol v centrále Facebooku a diskutovali sme o šírení nenávisti cez sociálne siete. Požiadal som ich, aby keď ktokoľvek z vás pošlete požiadavku a informáciu o tom, že na Facebooku sa šíri nenávisť, rasizmus, extrémizmus najhlbšieho zrna, aby Facebook zasiahol , aby to nenechal len tak, aby sa nenávisť šírila sociálnymi sieťami,” vyhlásil prezident Kiska vo svojom prejave pred študentmi Fakulty masmédií na Paneurópskej vysokej škole (PEVŠ).

Andrej Kiska tvrdí, že Facebook by si mal urobiť poriadok inak bude tlačiť, na ozaj vysoké pokuty. Inšpiráciu našiel v Nemecku :

“Ak to nespraví, potom budem prvý hlasovať za to, aby sa prijal zákon ako v Nemecku, že pokiaľ sa zverejní na sociálnych sieťach niečo, čo porušuje zákon a nie je zmazané do 24 hodín, aby daná sociálna sieť dostala pokutu až 50 miliónov eur,” vyhlásil president Andrej Kiska.

To či niekto porušil zákon, alebo nie však v právnom štáte určuje súd. Je teda otázne podľa akých kritérií by mali sociálne siete odstraňovať príspevky. Takýto populistický zákon ako navrhuje prezident môže viesť aj k zneužitiu a svojvoľnému zaobchádzaniu.

Uživatelia Facebooku sa už teraz sťažujú, že sú im odstraňované príspevky a blokované účty len preto, že sa kriticky vyjadrili k migrácii, LGBTI či iným spoločenským javom. Ak by bol schválený zákon, ktorý navrhuje Kiska, sociálne siete by boli ešte pod väčším tlakom čo by mohlo viesť k úplnej cenzúre nepohodlných názorov.