kladivo.jpg

Vo Francúzsku chcú určiť vek 13 rokov ako legálnu vekovú hranicu pre sex

441
Kultúra smrti

Francúzska vláda uvažuje o stanovení minimálneho veku pre sexuálny súhlas po kontroverznom rozhodnutí súdu, ktorý oslobodil muža obvineného zo znásilnenia 11-ročného dievčaťa. Verdikt vyvolal verejný protest vyzývajúci na revíziu zákona.

Predbežný návrh zákona stanovuje referenčný štandard vo francúzskom práve o sexuálnom násilí, pretože po prvýkrát definuje vekovú hranicu, podľa ktorej sa akýkoľvek sexuálny styk s maloletým právne považuje za znásilnenie.

“Otázka veku, od kedy je jasne stanovená neplnoletosť je rozhodujúca, pretože tu vznikajú rôzne extrémne šokujúce a neprijateľné situácie,” uviedla francúzska ministerka spravodlivosti Nicole Belloubetová pre rádio RTL.

Pokiaľ ide o vek súhlasu, Belloubetová uviedla, že vek 13 rokov “stojí za zváženie”, pričom poznamenáva, že konečné rozhodnutie v každom prípade by malo spadať do úvahy sudcov.

Marlene Schiappaová, ministerka pre rodovú rovnosť tvrdí, že hranica by sa mala stanoviť niekde medzi 13 a 15 rokmi.

“Pod určitým vekom sa predpokladá, že nedôjde k žiadnej diskusii o sexuálnom súhlase dieťaťa a že každé dieťa do určitého veku by bolo automaticky považované za znásilnené alebo sexuálne napadnuté,” povedala Schiappaová pre BMF TV.

Potreba novelizácie zákona vyšla najavo po verdikte poroty v prípade 30-ročného muža, ktorý v roku 2009 údajne lákal 11-ročné dievča do sexuálneho vzťahu. Minulý týždeň sa s kapverdským rodákom konalo posledné pojednávanie, kde súd vyriekol oslobodzujúci verdikt, pretože prokurátori, ktorí požadovali osem rokov vo väzení, nedokázali, že pohlavný styk nie je konsenzuálny.

Podľa súčasného francúzskeho práva sa za znásilnenie považujú iba sexuálne činy spáchané s použitím “násilia, nátlaku, alebo hrozby, bez ohľadu na vek obete. Tresty sú prísnejšie, ak je obeť mladšia ako 15 rokov, ale neexistuje minimálny vek súhlasu.

Obeť zo spomínaného prípadu má konžský pôvod, po styku s 30-ročným mužom otehotnela a následne porodila dieťa, ktoré sa jej rodina rozhodla umiestniť do pestúnskej starostlivosti zo strachu, že bude odsúdená v ich komunite.

Do médií prenikol aj druhý podobný prípad, avšak v obrátenom garde. Koncom septembra 11-ročná dievčina údajne nasledovala 28-ročného muža do bytu severne od Paríža, kde sa opakovane venovali sexuálnym hrám. Matka dievčaťa uviedla, že jej dcéra bola zničená tým, čo sa jej stalo, ale mužovi neodolala, z čoho bola matka zúfalá.

Napriek tvrdeniam matky, že jedenásťročná sa nedokázala brániť, prokurátori zamietli obvinenia zo znásilnenia a oslobodili páchateľa z obvinenia zo sexuálneho útoku na neplnoletého mladistvého pod hranicou 15 rokov, pričom vylúčili argumenty právneho tímu dievčaťa, že nebolo schopné predpokladať, čo sa udeje.