20170717T1000-0023-CNS-GERMANY-CHURCHES.jpg

"Ekumenická omša" nie je možná, hovorí nemecký kardinál

1,213
Milko Kostovič
Kultúra života

Kardinál Woelki uviedol, že neexistuje "žiadny základ" pre takúto bohoslužbu, keďže sa Katolíci a Protestanti nezhodnú na Eucharistii. 

Nemecký kardinál povedal, že Katolíkov a Protestantov spája len veľmi málo, aby oslavovali tzv. "ekumenickú omšu". 

Kardinál Rainer Maria Woelki z Kolína povedal, že pre takúto bohoslužbu neexistuje "žiadny základ", pretože denominácie "sa nezhodujú na ústredných otázkach" ohľadne Eucharistie. 

Pre Kölner Express kardinál vysvetlil, že pre Katolíkov Eucharistia neznamená iba bežné jedlo; je to skutočné Telo a Krv Krista v premenených daroch chleba a vína. Protestanti to takto nechápu. 

Skutočná prítomnosť je pre Katolíkov "nepochybná istota", povedal. Pokiaľ tieto rozdiely existujú, nemôže existovať "spoločná večera".

Kardinálove pripomienky prichádzajú v čase, keď sa v médiách šíria chýry, že vatikánski predstavitelia tajne pripravujú "ekumenickú omšu", ktorú by mohli Katolíci a Protestanti spoločne celebrovať. 

Portál The Australian informoval, že Vatikánu sa nepodarilo dementovať tieto správy, hoci jeden nemenovaný zdroj uviedol, že neveria týmto poverám a dodal, že pre Katolíkov by bolo nemožné dostať Sväté prijímanie pri takejto bohoslužbe. 

Na omši by údajne mali byť modlitby, čítania z Písma a spoločné Sväté prijímanie, no katolícke a protestantské duchovenstvo by sa len potichu modlilo slová vysviacky, uvádza sa v dokumente. 

V článku pre portál First Things Marco Tosatti predostrel možnosť takejto omši. "Hoci nebola nikdy oficiálne ohlásená, výbor priamo zodpovedný pápežovi Františkovi pracuje na tejto liturgii už určitý čas," povedal. 

"Táto téma je samozrejme v jurisdikcii Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, ale kardinál Sarah (vedúci Kongregácie) nebol oficiálne informovaný o existencii výboru."

"Podľa dobrých zdrojov je zapojený Sarahov sekretár, Artur Roche - ktorý stojí v opozícií voči Benediktovi XVI. a Sarahovi - ako aj Piero Marini."