fanrofwqsiafhtryebrxb6bgj2ho2u8dsz-51zshwslob_nz1ee4nohexmitrtszdlqb4g6vvtpeta135rh1njuiblq.jpg

Pápež František hovorí, že naliehal na kardinálov, aby podporili Ratzingera počas konkláve

513
Milko Kostovič
Kultúra života

Podľa Františka bol Ratzinger "jediným človek s postavením, múdrosťou a potrebnou skúsenosťou."

Pápež František prezradil, že vyzýval svojich kolegov - kardinálov k podpore kardinála Jozefa Ratzingera, aby sa stal pápežom Benediktom XVI. v roku 2005. Povedal, že vtedy si myslel, že nie je vhodný čas, aby sa pápežom stal Latinoameričan.

Odhalenie pochádza z novej knihy rozhovorov od argentínskeho novinára s názvom Latinoamérica: Conversaciones con Hernán Reyes Alcaide. Reyes je rímsky korešpodent argentínskej tlačovej agentúry Telam.

Rozhovor poznamenal desiate výročie veľmi dôležitej generálnej konferencie latinoamerických biskupov v Brazílskom meste Aparecida v máji 2007, dva roky po nástupe kardinála Ratzingera ako pápeža Benedikta XVI.

Na konkláve v roku 2005 mal podľa tajného denníka talianskeho kardinála, ktorý bol v tom roku neskôr odhalený, Bergoglio značnú podporu zo strany reformných kardinálov - ale on požiadal svojich kolegov - kardinálov, aby podporili Ratzingera.

"Napriek jednaniu Ducha Svätého, ktorý jedná na konkláve, v tom čase jediným človekom s postavením, múdrosťou a potrebnou skúsenosťou na zvolenie bol Ratzinger," povedal pápež František v interview.

"V opačnom prípade tu existovala hrozba zvolenia "pápeža kompromisu". A voľba "pápeža kompromisu" nie je, povedzme, veľmi podobná Evanjeliu."

Pred konkláve, ako opisoval Austen Ivareigh na portáli Crux, uruguajský historik Albertho Methol Ferré v novinovom rozhovore povedal, že "nebola vtedy chvíľa pre latinoamerického pápeža a že Ratzinger bol najvhodnejší kandidát." V rozhovore s Reyesom pápež František povedal, že zdieľa tento názor a že keď pred konkláve čítal rozhovor s Methelom, tak si myslel, že je to "skvelý pohľad na vec".

Vtedajší kardinál Bergoglio hral aktívnu úlohu pri príprave záverečného dokumentu z konferencie Aparecida, ktorý vyzýval na "kontinentálne poslanie", t.j. Cirkev, ktorá aktívne hľadá spôsoby, ako hlásiť Evanjelium všetkým ľuďom. Keď bol František v septembri v Kolumbii tak povedal: "Aparecida je poklad, ktorý ešte nebol naplno využitý."