iceland_-episode-nine.png

Kresťania, musíme hovoriť o Hollywoode

514
Milko Kostovič
AltKAT

Škandál za škandálom otriasa Hollywood a možno prvýkrát vidíme, čo sa deje za oponami. A myslím si, že teraz nastal čas, aby sme my, kresťania, o ňom začali hovoriť. Môžete si pozrieť video na Youtube alebo Facebooku. Nižšie je celý prepis. 

Prepis

Toto boli pre Hollywood temné dni. Nehovorím o tržbách. Nehovorím o recenziách Rotten Tomatoes. Hovorím o škandále. Pred niekoľkými týždňami prepukol v Hollywoode škandál. Odvtedy silnie a hrozí, že sa stane zrelou krízou, ktorá by mohla narušiť celý filmový priemysel v Hollywoode. Myslím si, že je dôležité, aby sme ako kresťania začali premýšľať o našom vzťahu k Hollywoodu. Kresťania, myslím, že musíme hovoriť o tomto Meste slávy. 

[Úvod]

Pred niekoľkými týždňami bolo znesených niekoľko obvinení voči Harveymu Weinsteinovi. Weinstein je hollywoodsky producent. Vyprodukoval niekoľko veľmi známych, veľmi kvalitných, ocenených filmov. Niektoré ste asi videli. Jedna herečka voči nemu vzniesla obvinenia, že ju mal napadnúť, resp. že sa o to pokúšal. Zdá sa, že tieto obvinenia boli len spúšťačom lavíny. Čoskoro na to ho začali obviňovať ďalšie herečky z rôznych sexuálnych zločinov a priestupkov. Tento trend pokračoval a silnel. Veľmi rýchlo ho vykopli z Hollywoodu a z jeho firmy. Jeho povesť je úplne zničená. Je po jeho kariére a to z veľmi dobrého dôvodu. Bohužiaľ, viete, keď toľko žien vystúpilo a povedalo: "Áno, toto sa mi stalo", musí existovať mnoho, oveľa viac ďalších, ktoré nesú hanbu toho, čo sa im prihodilo a nevystúpili. Bol zobrazený ako absolútny predátor a z dobrého dôvodu bol zdiskreditovaný. Existuje vysoká šanca, že skončí vo väzení, a to právom. 

Myslím si však, že toto je príležitosť pre nás, ako premýšľať o dôležitom princípe - t.j. tam kde je moc, musí existovať charakter a musí existovať zodpovednosť. V opačnom prípade bude táto moc zneužitá. To sa takmer stále deje. Kde je moc, kde je autorita, kde je pozícia, kde je dôležitosť, je tak dôležité, že máme aj charakter, rast týchto charakterových vlastností, a to najmä, dúfame, že ide o božský charakter. To sa ukazuje aj v Hollywoode. Tento muž bol na výslní. Ten muž mal postavenie, ale charakter mu úplne chýbal. Takže, čo sa stalo? Využil svoju pozíciu, využil svoju dôležitosť pre svoj vlastný chamtivý zisk, aby uspokojil svoje vášne. Bohužiaľ sme to videli často aj v Cirkvi, kde sa ľudia dostanú do popredia, ale nemajú žiadny božský charakter a zneužívajú svoje postavenie. My ako Cirkev sa z tohto musíme poučiť. 

Bol tiež mužom bez zodpovednosti. Neexistoval nikto, kto by ho držal na vyššom štandarde, a tak robil to, čo si zaumienil. Keď sa o tom dozvedeli iní ľudia, nezaujímali sa, iba to zamietli pod koberec. Ale jedna z najsmutnejších vecí na tomto prípade je to, koľko ľudí hovorí: "Áno, vedeli sme o tom," alebo "Vždy sme ho z toho podozrievali," alebo "Aj mne sa to stalo." Keby tak o tom hovorili skôr.. Ale on nemal žiadnu zodpovednosť. Žil vo svojom vlastnom svete. Neexistoval nikto, kto by ho podržal na vyššom štandarde. Aj v Cirkvi musíme mať takýto druh zodpovednosti. Pastori, ktokoľvek s postavením, musí niesť zodpovednosť, najprv podľa štandardu Božieho slova a potom aj voči iným ľuďom. Z Harveyho Weinsteina sa poučme, že je dôležité, aby sme postavenie vždy spájali so zodpovednosťou a božským charakterom.

Je tu ešte jedna vec, ktorú chcem povedať o tejto kríze, ktorá momentálne zasahuje Hollywood: myslím, že nastal čas, keď my ako kresťania musíme vážne zvážiť náš vzťah k Hollywoodu. My ako kresťania milujeme naše filmy. Milujeme televíziu. Sledujeme ju. Užívame si. Podieľame sa. No myslím si, že teraz presne vidíme, čo sa na určitej úrovni deje na druhej strane kamery. Radi sa pozeráme na to, čo nám Hollywood ukazuje. V súčasnosti ale prvýkrát vidíme čo sa deje v živote týchto ľudí. Vidíme, že Harvey Weinstein nebol izolovaný. Vidíme ďalších ľudí zničených vážnymi obvineniami. Vieme, že to bude pokračovať. Niektorí ľudia hovoria, že v Hollywoode je obrovský kruh pedofílie. O tom sa vždy šepkalo. Teraz konečne hovoria, že môžu odhaliť, čo sa deje. To by nemalo byť veľkým prekvapením. Pozrite sa, my vieme, že je to pravda, pretože o tom hovorí toľko ľudí.

Môžeme sa na to pozrieť aj z iného uhla. V Jakubovom liste sa hovorí, že by ste mali byť veľmi prekvapení, ak by ste šli k sladkému prameňu a tiekla by z neho slaná voda, alebo by ste prišli k miestu, kde je slaná voda a pili by ste tam sladkú. To je zvláštne, že? Slaná voda netečie z čerstvého prameňa. Hollywood však už roky produkuje slanú vodu. Produkuje filmy, ktorú sú hrozné. Sú plné skazy, rozvracania všetkého druhu. Mohli by sme urobiť chybu myslieť si, že ide iba o niečo, čo premietajú na obrazovku, ale nejde o to, čím sú skutočne ľudia za plátnom. Myslite na to, čo sa učíme: že slaná voda, ktorá je na prameni, dokazuje, že je tam aj slaná voda. Slaná voda, ktorá sa už niekoľko rokov objavuje vo filmoch, poukazuje na to, čo sa deje v srdciach a životoch ľudí, ktorí robia tieto filmy. Nie všetci, ale vo všeobecnosti. 

Dovoľte mi vás požiadať, aby ste porozmýšľali nad filmovými hviezdami, ktoré skutočne prerazili v Hollywoode. Koľkí z nich sú veriacimi? Koľkí z nich skutočne nasledujú Pána s integritou bez kompromisu. Nemyslím si, že sa vám vybavia mnohí. Môžete nazrieť do sveta športu a nájdete športovcov, ktorí sú skutoční veriaci. Pozrite sa do sveta financií, vzdelávania. Nájdete ľudí, ktorí sú pravými veriacimi a nasledujú Pána. Príde na rad Hollywood a budete mať ťažkosti. Prečo? Pretože v tomto svete nie je priestor pre kresťanov.

Myslím si, že my ako veriaci musíme vážne premýšľať o tomto kritickom okamihu, o našom podieľaní sa na tomto svete, ktorý sa ukazuje ako absolútne desivý, plný najhoršieho hriechu a skazenosti. Do istej miery ho svojím prizeraním podporujeme. Kúpou týchto filmov, kupovaním vstupeniek na tieto filmy podporujeme celé toto odvetvie a všetku skazenosť, ktorá za ním stojí. Pomyslite len na Weinsteina, na silnejúci škandál. Myslím si, že je dôležité, aby sme ako kresťania  začali premýšľať o našom vzťahu k Hollywoodu.