cardinal_sarah_(1)_810_500_55_s_c1.jpg

Prečo liberálni katolíci žiadajú hlavu kardinála Saraha

838
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Ľavicové katolícke duchovenstvo a akademici boli potešení, keď už po tretíkrát videli pápeža Františka ako si presadil svoj názor pri kardinálovi Robertovi Sarahovi.

Rovnako ako žraloky pri kŕmení, liberálni katolíci otvorene roztrhali afrického šéfa liturgie po tom, čo sa v nedeľu ráno objavili správy, že pápež František poopravil svoj pokus interpretovať pápežskú liturgickú reformu ortodoxným spôsobom.

Sarah, prefekt Kongregácie pre božské bohoslužby a disciplínu sviatostí, v nedávnom článku tvrdil, že nové smernice pápeža o liturgii s názvom Magnum Principium neumožnili biskupským konferenciám, ale Vatikánu, aby mali konečné slovo o prekladoch omší. Jednoducho čítal smernice pápeža prostredníctvom objektívu inštrukcie z roku 2001 nazvanej Liturgiam Authenticam.

Ale pápež povedal Sarahovi, že tieto normy boli zrušené a že kardinál nepochopil smernice pápeža.

Liberálni katolíci a nimi kontrolované spravodajské zdroje, cítili pach krvi a hneď zaútočili na kardinála.

K tejto horúčke kritiky sa pridal aj vatikánsky komunikačný konzultant, brat Thomas Rosica, ktorý Saraha roztrhol v zubách, kvôli presadzovaniu „osobnej agendy“, hoci kardinál Sarah jednoducho robil svoju prácu. Vatikánsky poradca a jezuitský kňaz James Martin nazval pápežov krok „mimoriadnou verejnou výčitkou“.

Prispievajúci editor z Commonweal Massimo Faggioli povedal, že si „nespomína na kardinála prefekta v rímskej kurií, ktorý by potreboval takéto verejné a neustále opravy“. Editor z La Croix  Robert Mickens pravdepodobne hovoril v mene všetkých, keď uvažoval, „že prečo pápež František jednoducho nestiahne kardinála Saraha z jeho funkcie?“

Odporcovia ortodoxie vedia, že napriek tomu, že pápež František hovoril o „milosrdenstve“, „dialógu“ a nemal rád „odtínanie hláv“, je tvrdý, pokiaľ ide o odstránenie ľudí z vysokých postov, s ktorými nesúhlasí, ako v prípadoch kardinála Raymonda Burkeho a kardinála Gerharda Müllera. Majú podozrenie, že čas kardinála Saraha sa rýchlo kráti.

Dve ďalšie príležitosti, kedy si pápež presadil svoje ohľadom kardinála Saraha - k potešeniu kardinálových kritikov - zahŕňali aj to, keď kardinál oddialil realizáciu požiadavky pápeža, aby boli ženy zaradené do ceremónie na umývania nôh na Zelený štvrtok, a opäť po tom, čo kardinál požiadal kňazov, aby začali sláviť omšu ad orientem (smerom na východ).

Prečo to tak je, ako píše Matthew Schmitz v First Things, „že rastúci dav chce hlavu kardinála Roberta Saraha na tanieri?

Je to pravdepodobné, lebo ľavičiari (v našich končinách by bolo asi vhodnejšie slovo liberáli - editor) a opozičné katolícke duchovenstvo a akademici vidia kardinála Saraha ako hlavnú hrozbu pre ich víziu Katolíckej cirkvi, ktorá sa zrazu pod pontifikátom Františka už nezdala taká nedosiahnuteľná.

A ich obavy nie sú neopodstatnené.

Sarah vyrastal v skromných pomeroch v odľahlej guinejskej dedine, aby sa stal ortodoxnou oporou v katolíckom svete. Viacerí verní katolíci začínajú uvažovať, či africký pápež môže byť riešením krízy v Cirkvi.

V jeho nedávnej knihe, The Power of Silence, kardinál jasne vysvetľuje, že Cirkev je v kríze.

Cirkev dnes prechádza bezprecedentnými vonkajšími a vnútornými skúškami. Niečo ako zemetrasenie sa snaží zrútiť jej doktrinálne základy a jej storočnú náuku o morálke,“ napísal.

Povedal, že sa postaví proti pastierom v Cirkvi, ktorí už neveria v Bibliu a odchádzajú od katolíckeho učenia a posvätnej tradície.

Neúnavne budem kritizovať tých, ktorí sú neverní sľubu, ktorý dali pri vysviacke. Znova a znova sa vyjadrujú, len aby sa stali známymi alebo aby vnútili svoje osobné názory, tak na teologickej, ako aj na pastorálnej úrovni. Títo duchovní opakujú tie isté banality. Neodvážil by som sa povedať, že v nich prebýva Boh (keď to hovoria - editor)“ napísal.

Sarah tiež napísal, že „biskupi, ktorí rozptýlia ovce, ktoré im ich zveril Ježiš, budú Bohom nemilosrdne a veľmi vážne súdení.

Kardinál na inom mieste varoval, že Cirkev v súčasnosti čelí „vážnemu riziku“ schizmy ohľadom morálky; povedal kňazom, že sa nemôžu vyhýbať „tvrdým“ učeniam Cirkvi o potrate a homosexualite; pokarhal pro-homosexuálneho kňaza, otca James Martin za to, že zle chápe učenie Cirkvi o homosexualite; a oslovil katolíkov, aby sa „vzbúrili“ proti novým klamstvám, ktoré útočia na tradičné rodinné hodnoty.

Pretože odvážne hovoril o pravdách katolíckej viery, ku kardinálovi Sarahovi je teraz pristupované ako k jednému z najnebezpečnejších ľudí v kresťanstve.

Jeho kritici načrtli svoje obavy z toho, čo sa stane s novou „otvorenosťou“ v Cirkvi, keby sa Sarah stal ďalším pápežom.

Ale cez všetky klebety, ohovárania a verejné ponižovanie, ktoré Sarah prijal kvôli pevnému držaniu sa katolíckej viery, na svoju obhajobu nepovedal ani slovo. Je to ako príslovie o jahňati na zabitie.

Našiel svoju silu v tichu.

Ale pohľad na jeho utrpenie môžeme vidieť v jeho pasáži z knihy The Power of Silence.

S bolesťou som zakúsil pokusy o moje odstavenie klebetami, ohováraniami a verejným ponižovaním a naučil som sa, že keď sa človek rozhodne zničiť vás, nemá nedostatok slov, zlosti a pokrytectva; klamstvo má obrovskú schopnosť zostavovať argumenty, dôkazy a pravdy z piesku,“ napísal.

Keď je to správanie ľudí Cirkvi, a najmä biskupov, bolesť je ešte hlbšia. Ale... musíme zostať pokojní a tichí, žiadať milosť, aby sme sa nikdy nepoddali zákernosti, nenávisti a pocitu bezcennosti. Buďme pokorne pevní v láske k Bohu a aj k svojej Cirkvi,“ dodal.

Liberálni katolíci volajú po krvi kardinála Saraha, pretože nemôžu zniesť niekoho, kto stojí pevne v ceste ich agendy pre Cirkev. Ale krv veriacich bola vždy semienkom Cirkvi. A či Sarah čelí bielemu alebo červenému mučeníctvu, v tomto a ani v žiadnom inom prípade to nebude rozdiel.

Kardinál Sarah pred dvoma mesiacmi rozjímal vo svojej homílii, že byť verným kresťanom práve dnes znamená „mučeníctvo.“

Kto sa dnes postaví za Boha? Kto sa odváži postaviť moderným prenasledovateľom Cirkvi? Kto bude mať odvahu vstať, ozbrojený iba ružencom a Najsvätejším Srdcom, aby čelil pilierom smrti našich čias, ako je relativizmus, indiferentizmus a pohŕdanie Bohom? Kto tomuto svetu povie, že jedinou slobodou, za ktorú má umierať, je sloboda veriť?“ povedal.

Bratia moji... dnes sme povolaní, aby sme boli svedkami toho, čo znamená mučeníctvo!“ dodal.

Kardinál Sarah dôstojne a v tichosti čelí svojmu žalobcovi, pretože vie, že bez ohľadu na to, čo sa stane, ako nedávno povedal emeritný pápež Benedikt: „Nakoniec Pán zvíťazí.“ Sarah vie, že Pánovi nasledovníci sú jednoducho povolaní byť verní vo všetkých záležitostiach, mať postoj „Boh alebo nič“, ako je vyjadrené v názve jeho predchádzajúcej knihy.

Ako Sarah povedal vo svojej augustovej homílii: „Keď ide o Boha, nemôže existovať kompromis!