Father_Thomas_Weinandy_2017_(1).jpg

Americká konferencie biskupov kritizovaná za vyhodenie teológa kritického voči pápežovi

754
Jakub Betinský
Kultúra života

Americkí biskupi dostali veľmi kritickú odpoveď za vytlačenie renovovaného teológa z pozície konzultanta ich doktrinálnej komisie, pretože napísal pápežovi Františkovi list, v ktorom povedal, že pre jeho pontifikát je príznačný „chronický chaos“.

 

Americká konferencia biskupov (USCCB) požiadala otca Thomasa Weinandyho, aby odstúpil zo svojej pozície biskupského konzultanta po tom, ako bol jeho list v stredu zverejnený.

 

Otec Weinandy pápežovi napísal v júly isté množstvo pripomienok k jeho pontifikátu a to vrátane tej, že pápežov „zdanlivo úmyselný nedostatok jasnosti“ podporuje medzi veriacimi „rastúci nepokoj“. Svoj list uverejnil po tom, ako tri mesiace nedostal žiadnu odpoveď a po tom, ako bolo potvrdené, že list sa k Františkovi dostal.

 

Weinandy vo svojom liste napísal, že počas Františkovho pontifikátu sa „mnohí boja, že ak povedia, čo majú na srdci, tak budú marginalizovaní alebo niečo horšie.“

 

USCCB rýchlo Weinandyho za vyslovenie tých obáv prepustila.

 

Carl Olson, editor Catholi World Report, poznamenal, že prepusteným tohto teológa USCCB „zosilnila presne to, čo otec Weinandy hovoril o strachu a nedostatku transparentnosti.“

 

Anglický akademik a bloger otec John Hunwicke si vo svojej reakcii nedal servítku pred ústa.

 

„Toho lacné a urážlivé rituálne poníženie je príkladom miery, do ktorej je PF [pápež František] hlavou šikanujúcej cirkvi, v ktorej malí biskupi a minikardináli súperia o vzájomnú porážku v pätolizačských stávkach,“ napísal a dodal, že „tak isto to vskutku povedal práve Tom Weinandy.“

 

„Skutočnosť, že ho americká konferencia biskupov do niekoľkých minúť odvolala z pozície konzultanta ich doktrinálnej komisie musí naznačovať, že Amerika je zaplavená brilantnými teológmi,“ vyjadril sa karhavo otec Hunwicke.

 

Kennet Wolfe z Rorate Caeli povedal na blogu, že Weinandyho odstránenie odokrýva skutočnú agendu USCCB.

 

„Z toho, ako USCCB odstránila otca Weinandyho je jasné, že vedenie cirkvi sa nezaoberá dogmou, tradíciou alebo prirodzeným zákonom. Jeho hlavnou prioritou je imidž a agenda Jorgea Bergoglia,“ povedal.

 

„A tých niekoľko súčasných prelátov, ktorí by chceli hájiť pravú vieru, je vystrašených hovoriť zo strachu, že ich z vatikánskych úradov odstránia; sú odstavení vo vzdialených diecézach alebo nie sú nikdy vymenovaní kardinálmi,“ dodal citujúc Weinandyho list.

 

Kardinál Daniel DiNardo, predseda USCCB, povedal, že prepustenie otca Thomasa Weinandyho predstavuje „príležitosť na reflexiu o povahe dialógu v rámci cirkvi.“

 

Ale DiNardove spoliehanie sa na koncept „dialógu“ v jeho tvrdení nespravilo nič na zmiernenie reakcie biskupov, ktorá ukončila Weinandyho pôsobenia vo funkcii.

 

„Modlím sa dnes za otca Thomasa Weinandyho, ktorý sa odvážil kritizovať Amoris Laetitia, napísal pápežovi + dostal padáka,“ napísal v twíte pôvodom Kanaďan, otec Brat Sweet, ktorý je blogerom a kňazom slúžiacim v Malawi. „Milujúca + milosrdná tvár USCCB.“

 

OnePeterFive bolo tiež kritické k predstieranému dialógu zo strany USCCB v tom, ako vyriešila situáciu Weinandyho listu.

 

„Čitateľ je ponechaný v údive z toho, ako sa ‘dialóg’ stal eufemizmom pre ‘potlačenie každého názoru odlišného od nášho vlastného’“, napísal editor OnePeterFive, Steve Skojec.

 

„Ako je možné, že tí, ktorí sú najsilnejšími zástancami ‘tolerancie’ sú vždy tými poslednými, ktorí ju praktizujú vzhľadom na myšlienky, ktoré im nevyhovujú?“ pýta sa Skojec.

 

„Ako je možné, že predseda USCCB nemá odvahu na to, aby jednoducho povedal, že otec Weinandy bol požiadaný o rezignáciu za vyjadrenie nepopulárneho názory, odhliadnuc od následkov, a bez zváženia skutočnosti, že tento názor bol povedaný úctivo a vychádzal z jeho svedomia vo veľmi dôležitej veci – ohľadne ktorej má náležitú teologickú kompetenciu sa vyjadriť?“   

 

Skojec povedal, že „skutočnosť, ktorej musia pravoverný katolíci čeliť v cirkvi v roku 2017“ je nasledovná: „Ak sa postavíte za pravdy viery, budete trpieť následky z rúk tých, ktorí majú zodpovednosť tie isté pravdy obraňovať.“

 

Skojec tiež poznamenal, že „neexistuje žiadny dôvod neočakávať, že budú takého reakcie stále narastať.“

 

Na Twitteri bolo voči tomuto kroku biskupov mnoho kritiky.


„Tento krok zo strany USCCB prináleží iba heretikom, odporcom a sekulárnym progresívcom – na pravoverných sa robia čistky,“ povedal v twíte jeden z Weinandyho zástancov.

 

„Možno by ste sa mali viac strachovať o základné princípy cirkvi a podobné veci, veď viete, spása. #Weinandy,“ twítoval ďalší podporovateľ.


Ale aj rozhodnutie USCCS má svojich zástancov.

 

Jesuitský kňaz, ktorý sa zastáva homosexuálov, James Martin, odporúčal, aby otec Weinandy dostal ako „odporca“ spravodlivý trest.


„Musíme mať jasno v tom, čo sa stalo: človek, ktorý je zodpovedný za útok na niekoľkých amerických teológov označujúc ich za odporcov je teraz sám odporca. Je to len ďalší príklad dvojitého štandardu mnohých, ktorí Františkovi odporujú. Počas Jána Pavla II a Benedikta: žiadny odpor. Počas Františka: samý odpor,“ twítoval otec Martin.

 

Otec John Strynkowski, bývalý USCCB konzultant ich doktrinálnej komisie a Weinandyho predchodca, kritizoval Weinandyho vnútorné rozlíšenie, že Ježiš chcel, aby takýto list Františkovi napísal.

 

Amoris Laetitia, dokument, o ktorý máte veľké starosti a ktorý je ovocím dvoch synod a širokého konzultovanie naprieč cirkvou, je všeobecne uznaný ako akt bežného magistéria a tým pádom stojí na základe, že bol vedený Duchom nášho Pána,“ napísal otec Strynkowski pre American Magazine.

 

Weinandy rozprával Robertovi Royalovi [editorovi The Catholic Thing] o tom, ako napísal tento list pápežovi po tom, ako prosil od Boha niekoľko predurčených znamení, ktoré sa naplnili presne tak, ako prosil.   

 

LifeSiteNews vytvorila podpornú petíciu za otca Weinandyho, ku ktorej sa môžete dostať tu.