Barronelle_Stutzman_Credit_Alliance_Defending_Freedom_CNA.jpg

Bola proti homosexuálnemu manželstvu: čelí vyhrážaniu smrťou a žalobe za milión dolárov

503
Jakub Betinský
Kultúra smrti

[autorka: Michelle Bauman]

 

New York City, N.Y., 3. november 2017, 3:04 (CNA/EWTN News).- Keď sa pred štyri a pol rokmi Barronelle Stutzmanová postavila za svoje kresťanské presvedčenie, nikdy jej ani len nenapadlo, že sa bude musieť nakoniec odvolať na Americký najvyšší súd, aby hájil jej rozhodnutie.


Ale to je preto to, čo sa stalo.


„Toto nebolo nikdy na zozname vecí, ktoré chcem za života stihnúť,“ povedala Barronelle pre CNA.


72 ročná stará mama vlastní Arlene’s Flowers [kvetinárstvo] v Richlande, štát Washington, a v súčasnosti je zúčastnená na súdnej žalobe vo veci zákazníka Roba Ingersolla z pred asi desiatich rokov.

 

Barronelle vedela od samého začiatku, že Rob je homosexuál. „Nikdy mi to neprekážalo,“ povedala. Práca s ním ju bavila a hovorila, že si vyberal kreatívne vázy a nádoby a prichádzal s požiadavkami na kvety na narodeniny, výročia a iné vzácne udalosti.

 

„Aranžovanie pre Roba sa mi vždy veľmi páčilo, pretože som musela myslieť mimo zaužívané koľaje a urobiť pre neho niečo špeciálne.“

 

Ale keď Rob prišiel a povedal Barronelle, že sa so svojim priateľom zasnúbil, zobralo ho za ruku a vysvetlila mu, že verí v manželstvo ako znak vzťahu medzi Kristom a cirkvou a že na homosexuálnu svadbu mu kvetinovú výzdobu spraviť nemôže.

 

Rob najprv povedal, že tomu rozumie a spýtal sa, či by mu mohla odporučiť iné kvetinárstvo, čo aj urobila.

 

Neskôr ale jeho partner uverejnil na sociálnych médiách o Barronelle správu, v ktorej povedal, že sa odmietla takýmto spôsobom zúčastniť svadby, čo sa po internete rýchlo rozšírilo. Onedlho bola informovaná o tom, že na ňu washingtonský štátny zástupca a ACLU [American Civil Liberties Union] podávajú žalobu. Dnes, takmer po štyroch rokoch, Barronella stále čaká na vyrozumenie, či Americký najvyšší súd zoberie jej prípad.

 

Napriek tomu, že reálna škoda pre túto dvojicu je iba sedem dolárov – čo je cena, ktorú prevezú na cesta do ďalšieho kvetinárstva – Barronella by mohla mať na krku viac ako jeden milión za poplatky spojené s procesom; peniaze, ktoré by išli takmer tuctu ACLU právnikom, ktorí sú v tom prípade zapojení.

 

Barronella, ktorá je baptistka, hovorila 1. novembra v panelovej diskusii v New York City, ktorú organizoval ADF International – globálna pobočka neziskovej právnickej organizácie, ktorá ju zastupuje na súde.

 

Panel hovoril o súčasne prebiehajúcom austrálskom referende o manželstve a hrozbách pre náboženskú slobodu, ktoré sú následkom predefinovanie manželstva, ktoré by zahŕňalo i páry rovnakého pohlavia.

 

„Pretože verím, že manželstvo je medzi jedným mužom a jednou ženou, môžem pravdepodobne stratiť všetko, čo vlastníme; všetko, čo sme ušetrili pre naše deti,“ povedala Barronelle.


Vysvetlila, že i keď bolo ťažké rozhodnúť sa odmietnuť homosexuálny sobáš, bol to jediný spôsob, akým mohla zostať pravdivá voči svojmu presvedčeniu. Svadby sú pre ňu oveľa viac ako iba práca – sú hlboko osobnou prácou lásky, do ktorej dáva svoje srdce a dušu.

 

„So ženíchom a nevestou trávim mesiace – niekedy roky. Osobne ich spoznám, čo chcú svadbou povedať, čo chce nevesta, aká je jej vízia. Je v tom tak veľa osobnej angažovanosti.“

 

Počas svadby Barronella často pomáha privítať hostí a upokojuje nervóznych rodičov. „Keď kráča nevesta uličkou kostola, vtedy viem, že sa moja práca skončila,“ hovorí.

 

Keďže je teda aranžovanie kvetín počas svadby taká osobná záležitosť, vedela, že by zradila svoj vzťah s Kristom ak by sa zúčastnila na homosexuálnej svadobnej ceremónii.

 

Po dobu posledných štyri a pol roka sa Barronelle dostalo mnoho podpory – od zákazníkov, ktorí jej ponúkli milé slovo a objatie; od cudzincov, ktorí jej povedali, že sa modlia za jej rodinu; či prostredníctvom povzbudivých správ, ktoré prišli zo 68 krajín.

 

Tiež sa jej ale vyhrážali smrťou. Musela si zaobstarať bezpečnostný systém a zmeniť cestu, ktorou chodieva do práce.

 

„I dnes si dávame pozor na ľudí, ktorí ku mne prichádzajú a mohli by nám ublížiť,“ povedala.

 

Bolo taktiež ťažké, povedala, stratiť jej priateľstvo s Robom. Hovorí, že jej chýba a že voči nemu neprechováva žiadny hnev.

 

„Môžem vám povedať, že ak by dnes do môjho obchodu vošiel Rob, objala by som ho, spýtala by som sa, ako sa mal – a čakala by som aj desať rokov na to, kým by mi to dovolil.“


Barronelle chce odovzdať nasledujúcu správu svojim rodným Američanom: postavte sa za svoju náboženskú slobodu skôr, ako bude neskoro.


„Nemyslite si, že to sa vám nemôže stať,“ povedala. „Nikdy som si nemyslela, že budeme mať vládu, ktorá príde a povie mi, čo si mám myslieť, čo robiť, čo povedať, čo vytvoriť – a ak to nespravíte, budete úplne zničení.“


„Ak sa nevzoprieme teraz, nezostane tu nič, za čo postaviť.“