Szijjártó: Maďarsko by doviezlo z Francúzka kríž odstránený zo sochy Jána Pavla II.

283
Kultúra života

V Bretónsku na základe zákona o sekularizme odstránili zo sochy Jána Pavla II. kríž

Maďarská vláda by mohla zariadiť dovoz kríža z pamätníka bývalého pápeža Jána Pavla II. v Bretónsku, ktorého odstránenie v zmysle prísneho zákona o sekularizme nariadil francúzsky súd. Podľa agentúry MTI to vo štvrtok oznámil v Budapešti maďarský minister zahraničných Péter Szijjártó, podľa ktorého by kríž mohli postaviť v škole v budapeštianskej mestskej časti Budaörs.

Šéf diplomacie ďalej uviedol, že maďarská vláda by financovala náklady spojené s dovozom kríža a zariadila by aj administratívne záležitosti, ak s tým budú súhlasiť aj zástupcovia francúzskeho mestečka Ploërmel, v ktorom pamätník stojí.

Podľa Szijjártóa sa Maďarsko prostredníctvom veľvyslanectva v Paríži už obrátilo na samosprávu mestečka, tá však zatiaľ nereagovala. “Kríž by prijala Základná a stredná škola sv. Benedikta v Budaörsi,” dodal minister.

Verdikt súdu vo Francúzsku Szijjártó odmietol komentovať. Poznamenal však, že z hľadiska budúcnosti Európy je mimoriadne škodlivé každé rozhodnutie, ktoré sa pokrytecky odvoláva na toleranciu, pričom smeruje k potlačeniu kresťanstva a nariaďuje odstrániť jeho symboly.

Maďarský minister zahraničných vecí zdôraznil, že kresťanstvo je zásadnou súčasťou európskej kultúry. Podľa jeho slov si treba položiť otázku, či v Európe platí sloboda náboženstva pre každého, alebo sú azda kresťania výnimkou.

Odstránenie symbolu kresťanstva nariadil francúzsky najvyšší správny súd 25. októbra. Kríž sa nachádza na sedemapolmetrovom pamätníku bývalého pápeža Jána Pavla II., nachádzajúcom sa na verejnom námestí v Bretónsku.

Súd rozhodol, že bronzová socha poľského pápeža, ktorú postavili v roku 2006, môže zostať na svojom mieste. To isté platí aj pre oblúk nad sochou, keďže nejde o náboženský symbol, uvádza sa vo verdikte súdu, tzv. Štátnej rady.

Kríž na oblúku nad sochou musí byť odstránený v súlade s ustanoveniami prísneho francúzskeho zákona o sekularizme. Príslušný zákon oddeľujúci cirkev od štátu, prijatý v roku 1905, zakazuje umiestňovať náboženské symboly na verejných miestach.

Výnimkou sú miesta pre bohoslužby, cintoríny a múzeá. Sochu Jána Pavla II., ktorý stál na čele katolíckej cirkvi od roku 1978 až do svojej smrti v roku 2005, vytvoril ruský sochár Zurab Cereteli. Bretónsko je tradičnou baštou katolíckej cirkvi.