Rosary_protest_Belgium_police.jpg

Francúzsko: Zatknutí katolíci, ktorí sa v katedrále modlili ruženec, ako proti-reformačný protest

1,278
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Belgická polícia zatkla skupinu 11 katolíkov, pretože sa modlili modlitbu ružencu počas bohoslužby pripomínajúcu protestantskú reformáciu. Podľa miestnych médií sa to všetko odohralo v sobotu v bruselskej katolíckej katedrále sv. Michala a sv. Guduly.

Protestantskú uctievaciu bohoslužbu viedol pastor Steven Fuite, predseda belgickej protestantskej cirkvi v Belgicku, s „aktívnou účasťou“ kardinála Jozefa De Kesela, arcibiskupa Mechelen-Bruselu a mnohých ďalších náboženských a občianskych vodcov. Fuite na podujatí predniesol kázanie a peniaze vyzbierané v zbierke slúžili pre dve protestantské organizácie.

Obraz

Po úvodnom chválospeve skupina katolíkov, vrátane desiatich mužov a jednej ženy, pokľakli spolu na podlahe za radmi lavíc, spojili ruky a začali sa modliť ruženec, čo znemožnilo Fuitovi začať svoje kázanie. Taktiež rozdávali letáky, ktoré kritizovali udalosť ako „znesvätenie“.

Povolali políciu, ktorá vytiahla demonštrantov silou a umiestnili do väzby. Podľa belgického denníka Le Soir, bohoslužba zdokumentovaná miestnymi médiami vo videu uverejnenom na YouTube mohla pokračovať.

Naša katedrála sv. Michala a sv. Guduly je katolícka budova postavená našimi otcami ako Boží dom, na oslavu svätej omše, na chválu Boha a svätých. Obsadenie našej katedrály protestantmi pri príležitosti 500. výročia reformy je preto znesvätením,“ uviedli demonštranti vo svojom letáku.

V podstate bola údajná reforma skôr revolúciou: pod zámienkou boja proti zneužívaniu sa Luther postavil proti božskej autorite Katolíckej cirkvi, poprel mnoho právd o viere, zrušil obetu omše a sviatosti, poprel nevyhnutnosť dobrých skutkov a vykonávanie kresťanských cností. Napokon napadol kult Panny Márie a svätých, náboženský život a rehoľnícke sľuby.“ [viac k detailom sa dočítate v LN seriále "500 rokov protestantskej reformácie" - editor]

Táto strašná revolúcia bola veľkou drámou pre kresťanskú spoločnosť a pre spásu duší. A luteránske chyby sú dnes ešte stále herézy, pretože Pravda je večná.

Leták končí citátom z dávneho vyznania viery, ktorý uvádza: „Ktokoľvek bude spasený, je nadovšetko potrebné, aby sa držal katolíckej viery. Viera, ktorú ktokoľvek nezachováva celú a nepoškvrnenú, bezpochyby zahynie na veky.“

Katedrála sv. Michala a sv. Guduly má veľký symbolický význam v dejinách protestantskej reformácie Belgicka. V 16. storočí bola predmetom brutálnych útokov obrazoboreckých „reformátorov“, ktorí vstúpili do budovy, aby rozbili farebné vitráže a ukradli relikvie svätých. Fuiteho kostol žehná homosexuálne páry a umožňuje homosexuálom stať sa protestantskými pastormi.

Fuite povedal pre Le Soir, že jeho cirkev je „skutočne demokratická štruktúra“, ktorá umožňuje ženám a homosexuálom byť služobníkmi a žehnať homosexuálne páry.

Naša cirkev je skutočne demokratická štruktúra ... Dnes je jeden z piatich pastorov žena. Od roku 2006 môže pár rovnakého pohlavia požiadať o požehnanie a v júni 2015 zhromaždenie synôd rozhodlo, že homosexualita už nebude prekážkou k tomu, aby sa stali pastorom,“ povedal Fuite.

Protestant mal vždy problém s autoritou,“ dodal Fuite. Ak máte otázky týkajúce sa osobných alebo etických záležitostí, ako napríklad eutanázie, (protestantská) cirkev nezaujme stanovisko, a tak máte možnosť žiť svoj život v súlade s vašim chápaním.

Fuite tiež uviedol svoj názor, že rozmanitosť viery je nevyhnutná pre jednotu. „Naša jednota je zasadená v pravidle o rešpektovaní rozdielov. Bez toho, kto je iný, kto myslí inak, kto koná inak, neexistujem, ja nie som nič.“ (to je asi apel na pluralitu, postojov, názorov, atď - editor)

Spomienka nasleduje po mnohých podobných udalostiach pápeža Františka, ktoré spôsobili mnoho zdesenia medzi veriacimi katolíkmi a vyvolali otázky o vlastnom pápežovom chápaní katolíckej viery.

V októbri 2016 pápež František odcestoval do Lundu vo Švédsku, aby sa stretol s luteránmi  a zahájil celoročnú spomienku na výročie začatia reformácie. V plánovanom programe bola zahrnutá aj modlitba, vďaka ktorej Bohu „vďačíme“ za mnohé teologické a duchovné poznatky, ktoré sme všetci prijali prostredníctvom reformácie. Dodal: „Ďakujem vám (Bohu) za ohlasovanie evanjelia, ktoré sa objavilo počas reformácie a odvtedy posilnilo nespočetné množstvo ľudí, aby žili životy viery v Ježiša Krista.

V januári 2017 vydala Vatikánska pápežská rada na podporu jednoty kresťanov s Luteránskou svetovou federáciou spoločné vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že „katolíci sú teraz schopní počuť Lutherovu výzvu pre dnešnú Cirkev a poznať ju ako „svedectvo evanjelia“. V tom istom mesiaci Vatikán oznámil, že vydal pamätnú poštovú známku s Lutherovou tvárou.

FLASHBACK: Cirkev v 2017: Fatima verzus Lutherova revolúcia... odporúčame!