The_Creation_of_Adam.jpg

POZOR: Katolícki laici spúšťajú novú Akadémiu pre život potom čo pápež František zničil tú pôvodnú

667
Matej Trančo
Kultúra života

Katolícki akademici sa spojili a vytvorili novú laikmi vedenú Akadémiu pre život potom, čo pápež František zrekonštruoval pôvodnú Pápežskú akadémiu pre život a uvítal v nej zástancov potratov ako aj nový mandát, ktorý zahŕňa imigráciu a životné prostredie. 

Nová akadémia nesúca názov John Paul II Academy for Human Life and the Family (JAHLF) bude mať za úlohu rovnaké ciele ako pôvodná Pápežská akadémia pre život, ktorá bola v roku 1994 založená Sv. Jánom Pavlom II. Tieto ciele pozostávajú z "interdisciplinárnej štúdie a obrany ľudského života vo všetkých jeho fázach" a tiež "štúdie manželstva a ľudskej rodiny."

Zameriava sa na to, aby bola mimovládnou organizáciou, ktorá ostane nezávislá od civilných a náboženských organizácií. Akadémie má v zámere poskytovať cirkevné štúdie a vysvetlenia "najdôležitejších antropologických a etických právd o ľudskom živote, smrti a rodine." 

Novinky o tejto Akadémii boli oznámené dnes počas konferencii v Ríme, ktorej úlohou je pripomenúť si 50. výročie Humanae Vitae, cirkevného učenia o nemorálnosti a používaní antikoncepcie.

Doktor Josef Seifert, prvý prezident Akadémie, vo svojej reči načrtol dôvody vzniku takejto novej Akadémie. Seifert je rakúskym katolíckym filozofom a blízkym priateľom zosnulého pápeža Sv. Jána Pavla II. Nedávno mu bolo zrušené pôsobenie na katolíckej univerzite v Španielsku kde ho miestny arcibiskup odvolal z dôvodu publikovania kritiky pápeža Františka a jeho vyjadrení o manželstve a rodine. 

Image

Dr. Josef Seifert

Seifert sa špeficky vyjadril v tom smere, že sa nová Akadémia bude riadiť "večnými pravdami" o ľudskom živote a manželstve, ktoré boli získané rozumom a osvietené vierou. Dodal, že Akadémia sa určite nebude riadiť "chybnými učeniami" doby. 

"Človek v dnešnej dobe počúva mnoho hlasov, ktoré tvrdia, že sa súčasná situácia ľudskej spoločnosti tak výrazne zmenila, že mnoho činov, ktoré Familiaris Consortio alebo Humanae Vitae nazývali zlom a ťažkým hriechom, sa tak už naďalej nenazývajú," povedal účastníkom konferencie.

"Tieto hlasy predstierajú, že časom starých rigidných morálnych pravidiel odzvonil zvonec a že už naďalej nemôžeme tvrdiť, že sú nevera, homosexuálne vzťahy, antikoncepcia, potrat či eutanázia za každých okolností vnútorne nesprávne...pápež Sv. Ján Pavol II. odsúdil takýto názor ako obrovskú chybu a silne obhajuje 2000 rokov staré učenie evanjelií a tradíciu Cirkvi, ktoré poznajú mnoho vnútorne nesprávnych vecí ako napríklad antikoncepcia, potrat či eutanázia," pokračoval.  

"Takže oproti všetkým tým sociálnym a historickým nátlakom ducha dnešnej doby, ktorý nás chce potopiť svojimi tvrdeniami a odmieta pravdu o vnútorne zlých činoch, my, JAHLF, sa nikdy takémuto tlaku a falošným učeniam nepoddáme," dodal.

Seifert povedal, že sa akadémia sústredí na zmenu ľudských sŕdc a myslí, aby prijali večnú pravdu. Nebudú teda ako ich konkurencia meniť pravdu, aby ju prispôsobili ľuďom.

"Teraz ešte silnejšie veríme v to, že nikdy nesmieme poškvrniť pravdu adaptáciou našich morálnych úsudkov s tými etickými názormi, ktoré sú v súčasnosti dominantné, ak sú nesprávne. Skôr urobíme všetko čo je v našich silách aby sa spoločnosť, ktorá sa v súčasnosti najviac odkláňa od večných morálnych právd, prispôsobila pravde," dodáva.  

"A tak podľa nás, berúc do úvahy zmeny sociálnej klímy v ktorej žijeme, to znamená jednoducho to, že musíme hľadať nové spôsoby, aby ľudia uverili a žili podľa starých, ale večných právd, ktoré sa nikdy nezmenia. Musíme ľudí prispôsobiť pravde a nie pravdu ľuďom," opäť dopĺňa.  

Seifert povedal, že hlavnou úlohou Akadémie je "odmietať hrozivé zlá a omyly, ktoré tvarujú dnešnú spoločnosť a dokonca aj vstúpili do radov Cirkvi a to pomocou jasného vysvetlenia pravdy o ľudskom živote a rodine."

"To zahŕňa aj nazývanie potratu vraždou a nie "interupciou" alebo "ukončením tehotenstva" a teda je potrebné vzdať sa nečestných pomenovaní, ktoré zakrývajú pravdu. A teda ak je človek doktorom, filozofom, psychiatrom, novinárom alebo kňazom, musí povýšiť seba a svoju profesiu na taký morálny štandard aký im určil Boh. Áno, našou úlohou je hovoriť pravdu veľmi pozmenenej spoločnosti no táto pravda ostáva nezmenenou," povedal. 

Zatiaľ čo Akadémia víta teológov, kňazov, biskupov či kardinálov, je taktiež otvorená aj ne-katolíkom.

Medzi zakladajúcich členov patria aj bývalí členovia Pápežskej akadémie pre život, ktorí do tejto akadémie neboli opätovne pozvaní potom čo ju minulý rok pápež František rekonštruoval.

OnePeterFive uvádza mená niektorých nový členov Akadémie vrátane: 

Profesor Roberto de Mattei; Profesor Claudio Pierantoni; bývalí členovia Pápežskej akadémie pre život vrátane prezidentky Americkej ligy za život; zakladateľ National Association of Catholic Families Dr. Thomas Ward; prezidentka Family of the Americas Mercedes Wilson; prezidentka Latin American Alliance for the Family  Christine Vollmer; generálny tajomník World Federation of Doctors Who Respect Human Life Dr. Philippe Schepens; a profesor Luke Gormally. Ďalšími členmi novej Akadémie sú profesor Carlos A. Casanova z Universidad Santo Tomás de Chile a člen LifeSiteNews' - John-Henry Westen.