Študenti na univerzite v Cambridge požadujú "dekolonizovať“ literatúru. Kritizujú vyzdvihovanie bielych autorov na úkor ostatných

170
Kultúra smrti

Profesori anglickej literatúry na univerzite v Cambridge môžu nahradiť vo svojich prednáškach klasických “bielych” autorov “čiernymi” spisovateľmi na základe návrhov, ktoré predložili akademickí pracovníci v reakcii na požiadavky študentov na “dekolonizáciu” učebných osnov.

Po prvýkrát by lektori a inštruktori museli “zabezpečiť prítomnosť” spisovateľov čiernej a menšinovej etnickej menšiny na svojom kurze v rámci plánov diskutovaných na učiteľskom fóre fakulty. Univerzita ale popiera, že existujú plány nahradiť bielych autorov čiernymi.

Tento krok nasleduje po otvorenom liste, ktorý napísal Lola Olufemiová, zástupkyňa Študentskej únie na  Cambridgeskej univerzite a podpísalo ho viac ako 100 študentov s názvom “Decolonising the English Faculty” (“Dekolonizácia anglickej fakulty”).

“Príliš dlho zastávala výučba angličtiny na Cambridge ˝tradičný˝ a ˝kánonický˝ prístup, ktorý vyzdvihuje bielych mužov na úkor všetkých ostatných,” píše sa v liste, podľa britského denníka The Telegraph. “Už viac nemôžeme ignorovať fakt riskovaním, že sylabus bude udržovať inštitucionálny rasizmus.”

Údajne sa v liste nežiada vyškrtnutie “bielych” autorov, len aby do učebných osnov boli pridaní aj autori z minoritných etník. Keďže sa však dĺžka kurzov nebude upravovať, znamená to, že by potom niektorí iní klasickí autori museli byť podľa všetkého odsunutí na okraj alebo úplne vyškrtnutí kvôli venovaniu sa menšinovým.

Nejde pritom o prvý pokus zmeniť učebné osnovy na tejto univerzite. Na začiatku tohto roka študenti londýnskej Školy orientálnych a afrických štúdií (SOAS) požadovali zmenu osnov kurzu filozofie a chceli vyškrtnúť takých klasikov, ako sú Platón, René Descartes či Immanuel Kant.