20160517T1146-3439-CNS-CATHOLIC-PRAYER-BREAKFAST.jpg

Kardinál Sarah: každý národ má právo rozlíšiť medzi utečencami a ekonomickými migrantami

2,942
Jakub Betinský
Kultúra života

Každý národ má právo rozlíšiť medzi skutočnými utečencami a ekonomickými migrantmi, ktorí nezdieľajú kultúru tohto národa – povedal kardinál Sarah.

Kardinál hovoril na nedeľnej konferencii Europa Christi v Poľsku a poznamenal, že táto krajina odmieta prijať „logiku“ prerozdelenia migrantov, ktorú „chcú niektorí ľudia vnucovať.“

V komentároch, ktoré boli zaznamenané v poľskom magazíne Gosc, kardinál Sarah dodal, že zatiaľ čo každý migrant je ľudská bytosť, ktorá musí byť rešpektovaná, situácia sa stáva oveľa komplexnejšou. Títo migranti prichádzajú z iných kultúr a náboženstiev a ohrozujú spoločné dobro daného národa.

Svetoví lídri nemôžu namietať proti „právu každého národa na rozlíšenie medzi politickým či náboženským utečencom“, ktorý je donútený utiecť zo svojej krajiny a „ekonomickým migrantom, ktorý chce zmeniť miesto svojho trvalého bydliska“ bez prispôsobenia sa novej kultúre, v ktorej žije.

Ideológia liberálneho individualizmu hlása premiešavanie, ktorého cieľom je narušenie prirodzených hraníc domovských zemí a kultúr a vedie k post-národnému a jednorozmernému svetu, v ktorom záleží iba na konzume a produkcii,“ povedal kardinál.

Opakujúc slová pápeža Františka hovorí, že európske národy sa musia ujať zodpovednosti, ak oni sami destabilizovali krajiny, ktoré migranti opúšťajú – čo ale neznamená, aby sa tieto národy pod vplyvom masovej migrácie zmenili.

Kardinál Sarah tiež lamentoval nad sekularizáciou Európy a povedal, že tento kontinent je za posledné dve storočia v bezprecedentnej civilizačnej kríze, ktorá sa začala slovami Friedricha Nietzcheho: „Boh je mŕtvy a my sme ho zabili.“

„Európa je odvtedy v pokračujúcej kríze, ktorú okrem iného spôsobili ateistické ideológie a teraz sa rúti do nihilizmu,“ povedal.

Kardinál Sarah hovorí, že po páde Sovietskeho zväzu, keď mnoho národov opätovne získalo svoju slobodu a demokraciu, sa zdalo, že sa pre Európu začali nové a pozitívne časy.

Pravdou ale je, že Európska únia sa rozhodla nevrátiť ku kresťanským koreňom tohto kontinentu, ale namiesto toho začala budovať svoje inštitúcie na abstrakciách ako slobodný trh, rovnosť jednotlivcov a nezávislých ľudských právach.

To bolo chybou, pretože ako hovorí kardinál, všetky zákony by mali byť založené na koncepte ľudskej dôstojnosti, ktorá môže mať svoj pôvod iba v Bohu.

„Európa, postavená na viere v Krista, ale odrezaná zo svojich kresťanských koreňov, nie je v období tichého odpadlíctva,“ dodal kardinál.