krestania1.jpg

Rekordné prenasledovanie kresťanov

403
Kultúra smrti

V období r. 2015-2017 dosiahlo prenasledovanie kresťanov na svete nový vrchol. Dôvodom sú rastúce útoky náboženských, či politických fundamentalistických skupín. K tomuto výsledku dospela správa „Persecuted and forgotten?“ („Prenasledovaní a zabudnutí?“), ktorú vydala britská Národná kancelária nadácie „Kirche in Not“ 12. októbra a ktorá skúmala 13 krajín.

 

„Ak sa pozrieme na závažnosť a účinky týchto zločinov a počet postihnutých osôb, je jasné: prenasledovanie stále rastie,“ zdôraznil autor štúdie John Pontifex. Ohniskami sú hlavne moslimské krajiny, ako aj autoritatívne štáty ako Eritrea a Severná Kórea. Fundamentalistické skupiny ako IS, či „Boko Haram“ v Nigérii a susedných krajinách sa síce nezameriavajú výlučne proti kresťanom, no tí sú najviac postihnutou skupinou.

OSN alebo EÚ opakovanie hovorili o pokuse o genocídu na kresťanoch v Iraku. Až polovica z nich od útoku IS v r. 2014 ušla. Aj v Sýrii, v Aleppe, poklesol počet kresťanov zo 150 000 na 35 000 v r. 2017. …

V Afrike sa náboženský extrémizmus tiež stáva stále väčším problémom. V Nigérii bolo vyhnaných násilím islamskej sekty „Boko Haram“ 1,8 milióna ľudí, medzi nimi mnohí kresťania.

Ale nielen náboženské aj politické prenasledovanie rastie. Správa „Persectued and forgotten?“ ukazuje, že vyše 100 miliónov kresťanov v Číne po krátkej úľave znova viac trpí prenasledovaním. V provincii Zhejang zhodili 2000 krížov na kostoloch a niektoré kostoly dokonca úplne zničili. Stále znova zatýkajú kňazov, aby ich prevychovali na štátnu náboženskú politiku.

John Pontifex: „Je to zdrvujúci výsledok – kresťania sú viac prenasledovaní ako iné náboženské skupiny, stále viac ľudí zažíva najhoršie formy diskriminácie a násilia.“