BorgiaTunnel.png

Tajný tunel pod Vatikánom

1,327
Milko Kostovič
AltKAT

Vatikán je najmenší štát na svete, a to ako podľa rozlohy, tak i počtu obyvateľov. Vatikán má rozlohu menej ako 110 akrov a populácia číta 1000 ľudí. Napriek jeho malej veľkosti, vzbudzuje rešpekt - Vatikán je posiaty historickými budovami, pamiatkami a inými architektonickými dielami. Od Baziliky sv. Petra a Sixtínsku kaplnku po Vatikánsku knižnicu alebo Vatikánske múzeá, malý národ je bohatý z hľadiska stavebného dizajnu. Avšak väčšina ľudí nepozná jedno z najlepšie zachovaných tajomstiev Vatikánu, ktoré je ukryté pred zrakom ľudí - tajný tunel s názvom Passetto di Borgo.

Na prvý pohľad, Passetto di Borgo (v taliančine "malá pasáž") vyzerá ako jednoduché kamenné opevnenie, podobajúce sa iným vatikánskym hradbám. Avšak vo vnútri jeho stien leží skrytý tajný priechod, ktorý v minulosti používali pápeži ako núdzovú únikovú cestu, keď im hrozilo bezprostredné nebezpečenstvo. Pasetto má približne 800 metrov a tiahne sa okolo starého vatikánskeho múru a spája Vatikánsky palác s Castel Sant’Angelo (Anjelský hrad). Výstavba Pasetto hradby začala okolo roku 850, no hotová bola až v roku 1277 v čase pápeža Mikuláša III. V roku 1492 dokončil stavbu do dnešnej podoby.

Prvýkrát bol priechod použitý ako úniková cesta v roku 1494, teda iba dva roky po jeho zhotovení, keď kráľ Karol VIII. zaútočil na Vatikán s francúzskymi vojskami. Pápež Alexander VI. použil tento priechod k úteku na Castel Sant’Angelo.

Posledné využitie priechodu sa udialo počas spustošenia Ríma 6. mája 1527. Vzbúrenecké sily cisára Svätej ríše rímskej Karola V. zmasakrovali takmer celú švajčiarsku gardu na schodoch baziliky sv. Petra, no tým sa podarilo udržať tak dlho, aby bol pápež Klement VII. schopný utiecť cez Pasetto. Povráva sa, že Klement VII. sa počas svojho úteku pozeral na hrozné scény na námestí svätého Petra a nezadržal pritom slzy. Bol taký rozrušený, že mu pri prechode úzkou chodbou musel pomôcť priateľ - kardinál. Z obáv, že by strelci mohli rozpoznať pápeža cez úzke okná, Klement VII. bol zahalený plášťom, ktorým sa maskoval pri tajnom prechode na hrad.

Od úteku pápeža Klementa VII. nepoužil priechod žiadny ďalší pápež. Koncom 16. storočia bol Passetto pre verejnosť uzavretý kvôli zhoršujúcemu sa stavu. Počas veľkého jubilea 2000 bol priechod Pasetto pre túto príležitosť zrenovovaný. Odvtedy sa v priebehu leta otvára na obmedzený čas pre turistov kráčajúcich po rovnakom chodníku, ktorý používali pápeži pred stovkami rokov.