28390.jpg

O otázke výučby náboženstva a etiky sa bude diskutovať celospoločensky

242
Kultúra života

V autorskom dokumente Učiace sa Slovensko, ktorý má určiť smerovanie školstva v krajine, sa uvažuje o zrušení alternácie predmetov etická a náboženská výchova. Podľa autorov dokumentu by sa mala etika zaviesť ako povinný predmet pre všetkých žiakov a náboženstvo ako dobrovoľný predmet. S týmto návrhom však nesúhlasí predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Richard Vašečka a poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek (OĽaNO).

 

“Uvedený návrh je v tejto chvíli obsiahnutý iba v autorskom dokumente Učiace sa Slovensko. O otázke náboženskej a etickej výchovy sa bude diskutovať na úrovni celej spoločnosti a naprieč celým politickým spektrom. Až výsledok tejto diskusie sa premietne do finálnej podoby dokumentu Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania,” uviedli pre TASR z komunikačného odboru Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Podľa dokumentu alternácia náboženskej a etickej výchovy mala isté historické korene a príčiny, ktoré sú však už prekonané. “Dnes neexistujú dôvody, prečo stavať tieto dva predmety do protikladu, v skutočnosti nie sú alternatívou jeden k druhému,” uvádza sa v dokumente Učiace sa Slovensko.

V súčasnosti si rodičia a žiaci môžu vybrať medzi povinne voliteľnými predmetmi – náboženstvom a etikou. Vo väčšej miere si podľa Škripeka vyberajú náboženstvo. “Za rozhodujúce považujeme právo rodičov vybrať si. Práve oni majú primárnu zodpovednosť za výchovu svojich detí, a preto by im štát nemal prikazovať, v akom svetonázore budú vzdelávané. Okrem toho, etika je súčasťou náboženstva,” vysvetlil Vašečka.