Český europoslanec Zdechovský: Predstava najlepšieho sociálneho systému sa rúca. Nórsko sľubuje, že prestane kradnúť deti

270
Kultúra života

Nórska sociálka barnevernet je neslávne známa svojim kontroverzným odoberaním detí.

 

„Stále ešte patríte medzi tých, ktorí si myslia, že v Nórsku nikdy neodobrali dieťa len tak a vždy k tomu je veľmi vážny dôvod? Tak to vám tento článok neurobí radosť. Donúti vás totiž priznať chybu,“ napísal v úvode svojho blogu na iDnes.cz český europoslanec Tomáš Zdechovský a dodáva, že keď sa v roku 2014 obuli do Nórska kvôli kauze deti Evy Michalákovej, mnoho nórskych politikov a novinárov si ťukala na čelo, no dnes ich mnoho z nich kontaktuje a zasiela informácie k zmenám systému alebo k ďalším prípadom neoprávneného, alebo podozrivého odoberania detí.

Prípad Nórky

Ako učebnicový prípad Zdechovský vo svojom blogu uvádza vysokoškolsky vzdelanú Nórku Silju Garmovú, ktorá kvôli tamojšej sociálke požiadala o azyl v Poľsku. Garmovej odobral barnevernet staršiu dcéru Fröyu kvôli udaniu jej bývalého manžela, ktorý tvrdil, že Garmová zneužíva lieky proti bolesti a vedie „chaotický spôsob života“, píše Zdechovský.

Barnevernet nikdy nešpecifikoval, čo to znamená, a nariadil, že „nebezpečná“ matka môže vidieť svoju dcéru najskôr v deň jej 18. narodenín. Ešte v tehotenstve jej oznámili, že jej odoberú aj druhú dcéru aj napriek tomu, že pravidelné krvné testy nepreukázali zneužívanie liekov (viac TU). Vysokoškolsky vzdelaná Garmová pochádza z dobre situovanej rodiny – je dcérou politika, ktorý donedávna systém obhajoval, no po týchto udalostiach zmenil názor.

Štát v štáte

Poslanec Mortal Orsen Johansen priznal, že barnevernet je „štát v štáte“ a jeho jediným cieľom je čo najviac neohlásených akútnych odberov detí. Johansen pre indický The Sunday Guardian uviedol, že „vždy si myslel, že na odobranie musel byť vážny dôvod, potom ale začal podrobne študovať konkrétne spisy a začal sa pýtať, akí ľudia na tej sociálke pracujú, že si len tak robia, čo chcú,“ píše Zdechovský. Johansen bol sám členom jednej Komisie, ktorá mala potvrdiť, či barnevernet odobral dieťa oprávnene: z 13 svedkov bolo 12 proti, jediný barnevernet trval na odobraní. Napriek tomu Komisia rozhodla v prospech nórskej sociálky.

Johansen dodáva, že na „akútne neohlásené odobratie“ dieťaťa stačí štyri mesiace stará „správa o znepokojení“, že niekto začul dieťa hovoriť „otec sa bude hnevať ako otec Emila z kníh Astrid Lindgrenovej“.

Poslanec ďalej ostro kritizoval políciu, ktorá podľa neho „skáče, ako barnevernet zapíska“ – nórska sociálka totiž na odobratie detí povoláva „štyroch policajtov na 7-hodinové stráženie vstupu do domu za asistencie ďalších dvoch policajných patrol“.

Pribúdajúca národná a medzinárodná kritika

Stúpajúca národná a medzinárodná kritika postupov nórskej sociálky je už natoľko silná, že ministerka pre deti Horne sľúbila, že už nebudú  kradnúť deti, píše na záver blogu Zdechovský. Nórsko to chce dosiahnuť sprísnením zákona o tom, že barnevernet musí urobiť všetko pre to, aby sa deti vracali k rodičom. Podľa nového zákona by tiež nemala stačiť „správa o znepokojení“ na odobratie dieťaťa – bude musieť obsahovať aj dôkazy o tvrdeniach a zdôvodnenie.

„Inými slovami, samotným Nórom sa rúca predstava najlepšieho systému ochrany detí na svete, pretože reálne správanie úradníkov je úplne iné, ako to, čo majú na papieri. Osobne som presvedčený, že ak neodoberú barnevernetu právomoci na zmieňovaný akútny odber detí a nezavedú možnosť preskúmania prípadov, sú akékoľvek malé zmeny, vydávanie obrovských financií na školenia a nové zákony zbytočné,“ uzatvára blog český europoslanec.